Respect voor dieren

donderdag 21 oktober 2010

Dierproef en dokter

.
Artsen mogen geen dieren opereren.

Tot de uitoefening van de diergeneeskunde zijn slechts dierenartsen toegelaten, zo staat in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde, en dat is niet voor niets.

Dat zegt Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland.

Hij is verontwaardigd over het feit dat een oogarts van het Deventer Ziekenhuis met medeweten van een dierenarts het tijgerwelpje Sanny heeft geopereerd. "Het enthousiasme en de goede bedoelingen zijn te waarderen, maar het is niet goed en niet wijs. Zo ga je niet met ons vak om. Dit zullen we intern zeker aan de orde stellen."

Sanny bezweek dinsdagochtend aan een epileptische aanval. De artsen die het jonge dier maandagmiddag in Deventer opereerden aan staar begrijpen niet hoe de complicatie kon ontstaan.

Sanny stierf in circus Belly Wien, dat verblijft in Ede. De verslagenheid is er groot. Vooral omdat het leek dat het jonge roofdier met succes was geholpen. "Het ontwaken uit de narcose ging goed, maar in de nacht traden er toch problemen op. Sanny kreeg hoge koorts en last van epileptische aanvallen", zegt dierenarts Peter Klaver, die betrokken was bij de operatie.
 
Commentaar
 
Hellebrekers vergeet erbij te zeggen dat artsen geen proeven dienen te doen op dieren.

4 opmerkingen:

  1. In dit geval was er toch geen sprake van een dierproef?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vraag is wat Hellebrekers tot zijn aanmerking brengt. Is dat broodnijd of oprechte zorg voor het dier? Voor de hand ligt het eerste, maar de contekst suggereert het tweede.

    De operatie van tijger Sanny was niet bedoeld als dierproef. Maar artsen in opleiding doen wel degelijk dierproeven. Daar zit Hellebrekers blijkbaar niet mee.

    Gewone artsen opereren vaker op dieren, ook in proefdiercentra.

    De arts Bert Keizer beschrijft het geval van een operatie door een neurochirurg van een orang-oetan met een wervelkolomprobleem. Toen het dier terug in zijn kooi was durfde niemand bij het dier te blijven tot het helemaal wakker was. Halverwege het ontwaken haalden ze de beademingstube eruit. Te vroeg -want hij ademde nog niet goed en stikte.
    Dit gebeurde in Artis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vreselijk. Vandaag las ik in de krant dat een vrouw van zestig in Frankrijk die een chemokuur kreeg tijdens de behandeling in coma raakte. De artsen constateerden dat ze hersendood was en vroegen haar zoons of ze de stekker eruit mochten halen. De zoons twijfelden en lieten hun moeder in een ander ziekenhuis opnemen, waar ze rustig bijkwam! Ze had alleen maar het gevoel dat ze lekker had geslapen. Ik zal kijken of ik het artikel ook op internet kan vinden en aan je kan toesturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb staar. Mede na het lezen van het artikel over het tijgertje heb ik besloten mij pas eraan te laten opereren als ik door de staar blind dreig te worden.

    BeantwoordenVerwijderen