Respect voor dieren

zaterdag 9 oktober 2010

Tessa de Loo en Daan

Tessa de Loo krijgt van een vriend een hond als kerstcadeau, wanneer hij een jaar oud is. Het blijkt een vondeling te zijn: ‘Een Portugees op voetkussentjes van fluweel’. Ze noemt hem Daan.

De nerveuze spaniel is in zijn korte bestaan als jachthond vermoedelijk ernstig gemaltraiteerd door een wrede baas.

Met hem onafscheidelijk aan haar zijde ontdekt ze Portugal, het land waar ze kort daarvoor is neergestreken. De lezer wordt meegesleept in verhalen over hoe ze Daan pousada's (hotels) binnensmokkelt, over zijn heftige liefdesleven, ontdekkingstochten in de natuur en zijn passie voor mugjes.

Wanneer hij overlijdt, begraaft ze hem aan de voet van een dikke ficus. Maar Daan is daar niet, hij zit in dit verhaal. Het verslag van een bewogen hondenleven, van een intelligente Bretonse spaniel met gevoel voor humor en drama, een armzalige vondeling die zich ontpopt tot de leukste schrijvershond van het noordelijk halfrond.


Tessa de Loo, Daan (novelle, 79 blz.)
uitgeverij Arbeiderspers, ISBN 9789029574143, prijs € 12,50


PS. Staart: hoog aangezet, horizontaal of iets naar beneden gedragen, vaak kwispelend als de hond attent of actief is. De Epagneul Breton kan zonder staart of met een korte staart geboren worden.

'Epagneul' is Frans voor spaniel.
(De combinatie van de klank s- met een andere medeklinker aan het begin van een woord gaat zuiderlingen moeilijk af: s- wordt vervangen door é.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten