Respect voor dieren

dinsdag 6 april 2010

Bezoek aan Oostvaardersplassen (door Roos)

Image and video hosting by TinyPic 
Gisteren zijn we naar de OVP geweest. Bij de ingang en op de parkeerplaats aan de Hugo de Vriesweg, zagen we een kleine hoeveelheid komkommers liggen en ander fruit. 
Bij zijpaden vanaf de verharde wandel-fietspaden stonden waarschuwingsborden: Tijdelijk niet toegankelijk i.v.m. Rustgebied edelherten en Kwetsbaar gebied Verboden toegang. We zagen zeer veel gestripte bomen.
Door de verrekijker vanaf het Kraaiennest van bezoekerscentrum De Oostvaarders zagen we een vos aan een afgekloven kadaver eten. Ook werd er een documentatiefilm uit 2008 vertoond, waarbij de SBB zijn beleid uiteenzet t.a.v. regulering: 
1993 is men begonnen het uitzetten van Edelherten, Heckrunderen en Koninckspaarden. Elke 100 die geboren worden, sterven er ook 100. Om onnodig lijden te besparen, worden de zieke en verzwakte dieren afgeschoten. Deze dieren laat men liggen om soorten als Zeearend, Buizerd en de Raaf aan te trekken. Verder wil SBB meer gebiedsuitbreiding en corridoren realiseren naar de Veluwe, naar de Ardennen en de Eifel. 
Onderweg kwamen we een kudde edelherten tegen; vanuit onze verrekijker zagen ze er goed genoeg uit, in hoeverre we dat als leek kunnen vaststellen natuurlijk. Op dat moment hoorden we gekraak van hout; 2 medewerkers bleken in het bos een hertenkadaver toe te dekken met hout. Verderop lag nog een hertenkadaver. Het hert (die niet lang geleden overleden was, waren de geweien eraf gezaagd) lag relatief dichtbij om er een foto van te maken, nadat de werkers weg waren. Kort daarna kwam een terreinwagen van SBB aanrijden, er lagen geweien in hun laadruimte (mogelijk om geweienliefhebbers voor te zijn). Er werd veel gesurveilleerd door de wagens.
De handelwijze van SBB in de documentatiefilm klinkt logisch en terecht, maar de hamvraag blijft: zijn er teveel dieren in dit gebied, waardoor er hongersnood op grote schaal ontstaat? Het gebied bestaat voor een groot deel uit bomen, daaronder is er nauwelijks of geen vegetatie, verder zijn de open terreinen ook nauwelijks groen, alleen het afgesloten buitengebied was groen (gezien vanuit kraaiennest), daar liepen ook runderen, naast de edelherten die we gezien hebben in het binnengebied.
Ook al zijn George en ik pas laat in het seizoen gaan kijken, gaan er nog steeds dieren dood. Dat is niet verbazingwekkend, want afgezien van het buitengebied, is er nog steeds nauwelijks sprake van vegetatie.
George en ik zijn van plan om in het volgend winterseizoen terug te komen, het lijkt me goed om dit gebied in de gaten te houden.

1 opmerking:

  1. Goed dat jullie het in de gaten houden. Het is ook van belang de mensen in Nederland steeds weer wakker te schudden.

    BeantwoordenVerwijderen