Respect voor dieren

woensdag 28 april 2010

Steun voor Marianne Thieme en de Partij


Hoogleraren: maak einde aan intensieve veehouderij

De intensieve veehouderij moet worden gesaneerd en omgevormd tot een dier-, mens- en milieuvriendelijk systeem dat tegemoetkomt aan de natuur en behoeften van alle levende wezens.
Dit stellen ruim honderd hoogleraren een artikel in NRC Handelsblad vandaag.

De hoogleraren mengen zich in een debat dat de laatste jaren aan intensiteit wint door groeiend besef van bedreigingen voor de volksgezondheid (antibioticaresistentie, Q-koorts of vogelgriep) of het klimaat (uitstoot van broeikasgassen). Al in een vroeg stadium is gewezen op de gevaren van het gebruik van antibiotica, zonder dat daar iets mee is gedaan.

Het ministerie van Landbouw wil slecht kleine stappen zetten naar een duurzamer veehouderij waarbij het vooral gaat om dierenwelzijn en belasting voor het milieu, aldus de hoogleraren.

De landbouwlobby in het parlement heeft grootschalige aanvallen op de veehouderij, zoals het burgerinitiatief ‘Stop Fout Vlees’ van Milieudefensie in 2007, tot dusver weten af te slaan. De toekomst van de veehouderij staat binnenkort opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer wegens de effecten op de volksgezondheid waar het ministerie nu onderzoek naar laat doen.

Beschamende vee-industrie
De veehouderij is in Europa verworden tot een beschamende vee-industrie, zo wordt gesteld in het manifest ondertekend door honderd hoogleraren. Het is geconcipieerd door Roos Vonk, die tot 2008 voorzitter was van het bestuur van Wakker Dier.
Lees het manifest en bekijk de lijst met ondertekenaars.
-----------------------------------------------
De Partij voor de Volksgezondheid tekent hierbij aan:

Het is jammer dat de volksgezondheid zo eenzijdig verbonden wordt met de vleesproductie. Kennelijk ontgaat de dames en heren de bedroevende staat van de geneeskunde. Hoelang nog?

Het is kennelijk eenvoudiger veehouders aan te pakken dan medici en onderzoekers.

5 opmerkingen:

  1. Een sympathiek gebaar, dat nuttig kan zijn voor de (partij van de) dieren. Alleen vraag ik mij af of er niet onnodig wordt geschermd met academische titels. Waarom zou een hoogleraar psychologie of linguistiek meer verstand hebben van bio-industrie dan een gewone boer?

    Verder zet ik een kanttekening bij de kwestie voeding en darmkanker. Er bestaan aanwijzingen dat het eten van veel rood vlees de kans op darmkanker vergroot, maar tegelijk beschermt zuivel juist tegen darmkanker. Als je tegen bio-industrie wilt ageren, moet je de nadruk leggen op het dierenleed en niet op de gezondheid van mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Erica: Zuivel is juist een probleem voor de darmen. Een hormoon in zuivel bevorderd juist kankergroei. De morfine-achtige stoffen die komen uit de caseine zijn ook niet gunstig voor de darmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kennelijk spreken voedingsdeskundigen elkaar tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De afgelopen jaren in rap tempo op meerdere takken van sport de gezondheidszorg doorlopen: zowel klinisch als poliklinisch en bij meerdere ziekenhuizen. Van een bedroevende staat van de geneeskunde heb ik niets gemerkt, in tegendeel! Behalve dan dat het personeel erg hard moet werken.
    Petje af voor de menselijke gezondheidszorg. Ook heb ik gezien, dat een aantal mensen de gezondheidzorg zien als een stomerij: je brengt je oude jas c.q. lichaam er naar toe en binnen een week is ie weer spiksplinternieuw. Zo niet, gaan we accuut klagen. Zo werkt het niet Partij voor de Volksgezondheid!!!
    De schandelijk staat van de dier/vleesindustrie werkt met de zelfde mentaliteit: met heeft "recht" op de kiloknaller. "Vlees moet, U weet wel waarom Mevrouw" was de slogan destijds en geldt nog steeds. Desnoods offeren wij daar de volksgezondheid aan op b.v. met de Q-koorts.
    Overigens is de belangrijkste ziekte het leven: je gaat eraan dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed stukje, Paul. Fijn dat je niet meedoet aan dat gekanker op de geneeskunde. Zonder artsen was ik twintig jaar geleden al gestorven.

    BeantwoordenVerwijderen