Respect voor dieren

zondag 4 april 2010

Nog meer ezelmisbruik

Jezusvertolker René Geijbels kan tijdens de uitvoeringen van de Passiespelen in Tegelen alsnog zijn triomfantelijke intocht maken op de rug van een ezel. Een handelaar in de omgeving koopt speciaal hiervoor een extra groot dier dat de verlosser mag dragen.

De meest gangbare ezels mogen volgens dierenbeschermingsregels geen last dragen die zwaarder is dan 35 kilo. Regisseur Cees Rullens („Ik voel me langzamerhand een halve ezeldeskundige”) overwoog daarom nog even een andere enscenering voor de theateruitvoering van het lijdensverhaal. „Een of twee kinderen zouden dan op een ezel kunnen zitten, terwijl Jezus ernaast liep. Maar dat vond ik toch ook een beetje zonde.”

Dat Jezus alsnog op de rug van een ezel zijn intocht in Jeruzalem kan maken, is te danken aan de welwillendheid van een ezelhandelaar uit de regio. Rullens: „Hij koopt een extra groot dier dat hij de komende weken ook nog speciaal voor de voorstellingen gaat trainen.”

Het geluk daarbij is dat de Jezusvertolker van dit jaar met zijn zeventig kilo relatief licht is.

3 opmerkingen:

  1. Zijn er in Nederland geen muilezels? Overigens hield Jezus zijn intocht in Jeruzalem zelfs op een ezelsveulen! Zie bv. Johannes 12: 15: "Wees niet bevreesd, dochter Sions, zie, uw Koning komt, gezeten op het veulen van een ezel." We moeten wel bedenken dat mensen in de tijd van Jezus veel kleiner en lichter waren dan tegenwoordig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verduidelijking voor mensen die niet zo bekend zijn met het christendom: Jezus wilde niet op een paard rijden zoals wereldse vorsten, maar op een ezel (teken van nederigheid), omdat zijn Koninkrijk niet van deze wereld was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo zie je maar weer,de bijbel is het oudste bekende horror boek

    BeantwoordenVerwijderen