Respect voor dieren

dinsdag 6 april 2010

Bezoek aan Oostvaardersplassen (door Hans)

Ook ik ben geregeld in het gebied geweest en kan dus duidelijk een beeld schetsen over de onnatuurlijke situatie daar. Als roodwildspecialist, ben ik mij rot geschrokken over de wijze, hoe ze op de Oostvaardersplassen gehouden worden. Ik beperk mij nu even tot alleen het roodwild.

Edelherten zijn al van oudsher prachtige edele dieren, waar de mens bij elke ontmoeting in verroering raakte en nog steeds raakt. Zo ook op de Veluwe, waar ik zeer vaak en al jaren deze prachtige dieren, observeer. Bij elke ontmoeting dwongen ze respect af door hun verschijning en ik kan u zeggen dat dit na 45 jaar van observeren nog niet is afgenomen, totdat ik op de Oostvaardersplassen kwam. Wat ik daar zag leek uit een hele slechte film. De eerste ontmoeting was al meteen raak. Een hert, totaal uitgemergeld naast het hek. Ik kon precies zien waar elk botje zat. De ogen keken mij gebroken aan. Na een korte aanblik liep het hert naar een al totaal kaal gevreten boom en begon voorzichtig met zijn tanden van zijn onderkaak, wat stukjes boomschors los te peuteren om op te eten.
Na deze ontmoeting werd het alleen maar erger.
Een eindje verder zaten een paar herten tussen de afgekloven boomstammen. Al snel viel mij op dat één van hen het duidelijk moeilijk had. Ik zag slijm uit de ooghoeken komen. Na een tijdje wachten zag ik zijn kop naar de grond zakken, om nooit meer op te komen. Hij vertoonde nog een paar stuiptrekkingen en was dood. De andere herten hadden niets door, maar die waren ook allemaal al ver heen.
Weer een eindje verder lag ook een dood hert tussen andere herten. Het was een macaber gezicht.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn om een populatie te reguleren op deze manier? Groene wagentjes van SBB reden langzaam langs zonder zich te bekommeren om deze dieren. Hoezo verbeterd predatiemodel??? Wat klopt er hier niet? Wat hier niet klopt, is het fejt dat er totaal geen wintervoedsel aanwezig is. Al in de herfst raakt het voedsel op. Dit is nu net de periode dat de herten, die hebben deelgenomen aan de bronsttijd, moeten zorgen dat ze de vetvoorraad op peil gaan brengen om redelijk de winter door te komen. Dit gaat dus zo never nooit lukken voor die herten. Met andere woorden, herten die deel nemen aan de bronst, zijn gedoemd te sterven.

Het geleuter van een PvdD dat de natuur zelf de selectie doet, is kul in deze. Ik heb hele gezonde herten zien sterven, die nog jaren hadden kunnen leven maar door dat er domweg geen hap vreten meer is, ook moeten sterven. Dit is zeker niet de bedoeling van moeder natuur!

Verscheidene mensen die commentaar leveren en het allemaal niet zo erg vinden, weten niet wat ze deze dieren aandoen met hun mening. Het is niet natuurlijk wat daar plaats vindt in een kooi van 2200 ha land en de rest water. Het is niet anders dan een door de mens zelf gecreëerde uitputtingslag voor dieren.
Ja, dieren willen graag vrij zijn, maar zijn ze dat ook op deze manier? Elk jaar weer vechten om door de winter te komen op een door de mens uitgestippeld scenario. Uitzicht van achter een hek op groen gras waar ze niet bij kunnen komen heeft niets met natuurtje spelen te maken. Het is een vorm van sadisme met een naam…”ecologisch beheren” Als je echt ecologisch wil beheren, moet je op z’n minst foerageergebieden achter de hand hebben waar ze bij extreme voedselschaarste naartoe kunnen trekken. Dit is daar niet aanwezig, waardoor ze dus moedwillig worden uitgehongerd om de populatie maar omlaag te brengen.

Jagers zijn niet geliefd om hun handelen, maar één ding staat vast, dieren sterven onder het toeziend oog van jagers nooit de hongerdood die ongeveer 90 dagen duurt. Uiteindelijk krijgen veel dieren op de Oostvaardersplassen ook de kogel, maar dan hebben ze eerst stevig moeten creperen.

We moeten af van die krankzinnige grote groepen dieren in ons land. Wat is daar de zin van en doen we de dieren daar een plezier mee?...Neen! Natuur gaat achteruit, andere soorten krijgen het ook moeilijk of verdwijnen zelfs en de grote populaties lijden elk jaar absurde honger met veel sterfgevallen. Voor mij is het niet meer dan een leuk speeltuintje voor ecologen, betaald door u en mij.

De PvdD maakt in deze een grote denkfout, wat ze duur zal komen te staan, maar als je geen kennis van zaken in huis hebt kan je ze het ook weer niet kwalijk nemen….toch?
Voor ratjes en cavia’s zijn ze wel goed.

3 opmerkingen:

  1. Een aangrijpend verslag, dat je niet met droge ogen kunt lezen. Toen ik in januari een opname op de televisie zag van een rund in de OVP, viel mij niet alleen de magerte op, maar ook de intense vermoeidheid, vooral in de blik van het dier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. DIT MOET STOPPEN !

    Het verslag van Hans is hartverscheurend....maar het is vreselijk genoeg wel de realiteit. En het is niet de eerste keer dat we dergelijke geluiden horen. De hele winter horen/zien we dit al van mensen die vrijwel dagelijks daar aanwezig zijn en zij komen allemaal tot dezelfde conclusie: dat wat in de Oostvaardersplassen plaatsvindt, is dieronterend ...het is een grove belediging van dieren(leven) en het getuigt van minachting voor levende wezens.

    Denkend aan al die dieren die daar al maanden lang van honger en ellende creperen, word ik kwaad....maar dan wel HEEL erg kwaad.

    Kwaad word ik om de arrogantie die mensen zich aanmatigen om te denken dat ze als een soort god over leven en dood kunnen beschikken.

    Kwaad word ik om de harteloosheid van mensen, van zgn. dierenbeschermende instanties, van politieke partijen die zeggen er voor de dieren te zijn.

    Kwaad word ik omdat zij 'misschien niet zo blij zijn met het uitzetten van dieren', maar 'omdat de situatie nu eenmaal zo is moeten we er het beste maar van maken'.

    Kwaad word ik omdat ze niet het fatsoen noch het lef hebben om te zeggen: "Dit moet stoppen".

    Kwaad word ik omdat zij zich achter een discutabele, en zeer minderwaardige smoes verschuilen:"Vooral niet ingrijpen want dan spelen we de jagers in de kaart".

    Kwaad word ik omdat het snel doden door de kogel van een jager volgens deze mensen erger is dan het langzaamaan van honger creperen !

    Kwaad word ik omdat volgens hen de kogel van een jager zo erg is, dat men er voor kiest om de dieren dan maar massaal en langdurig te laten lijden met als einddoel: langzaamaan creperen en sterven.

    Kwaad word ik omdat met die smoes ondertussen jaarlijks honderden dieren een ellendig leven hebben met een nog ellendiger dood.

    Kwaad word ik omdat Nederland de dubieuze eer heeft om met deze enorme, misselijkmakende MAXI-dierproef in de Oostvaardersplassen op een postzegelgroot stukje kleigrond, de publiciteit te halen.

    Kwaad word ik, want al deze mensen, instanties en sommige politieke partijen 'staan erbij en kijken ernaar'....en doen vervolgens helemaal niets!

    Kwaad word ik, want deze mensen hebben zich de arrogantie aangemeten om dit ellendige geweld tegen dieren 'NATUUR" te noemen.

    Kwaad word ik, want als zo'n 'project' mensen zou betreffen dan hebben we daar wel hele andere benamingen voor ....maar dan noemen we het in ieder geval niet NATUUR !

    StaatsBosbeheer, Dierenbescherming, Faunabescherming, pvdd ...'Dream on' ...en ga rustig slapen.
    Want in tegenstelling tot u blijft de Nederlandse burger wel alert.

    Als de politiek dan zwaar in gebreke blijft, dan zal de Nederlandse burger in actie komen !
    ..en een veelvuldig "DIT MOET STOPPEN" laten horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In tegenstelling tot Zwitserland heeft Nederland nog geen dierenadvocaat. Cheetah lijkt mij bij uitstek geschikt voor deze functie! Wat een vlammend pleidooi, van een Frans aandoende welsprekendheid...

    BeantwoordenVerwijderen