Respect voor dieren

zondag 11 april 2010

Oostv.plassen: het oordeel van een inspecteur (door A.F. Zuidema)

Als oud-Distr.Inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming constateer ik dat er nog veel te doen is om geweld tegen dieren en verwaarlozing van dieren te stoppen. Een relatief klein gedeelte van de bevolking vindt dierenverwaarlozing-/mishandeling erg en niet kunnen, terwijl een groot gedeelte van onze bevolking daar totaal niet mee zit. Achter de deuren van mensen is er dagelijks meer dierenmishandeling en verwaarlozing dan men denkt. Meestal hebben we daar geen zicht op. Vaak gaat het om mensen met een afwijkend gedrag ten opzichte van dieren, vaak ook met een geestelijke afwijking. Sommige mensen scheppen er zelfs genoegen in om dieren te laten lijden en verwaarlozen/mishandelen daarom. Vroeger viel dierenmishandeling daarom ook onder de zedendelicten. Tegenwoordig jammergenoeg niet meer. Ik ben daarom ook van mening dat kindermishandelaars, vrouwenmishandelaars en dierenmishandelaars allemaal dezelfde soort mensen zijn met dezelfde soort afwijking in hun gedrag naar respectievelijk kinderen, vrouwen en dieren. Aan kinder- en vrouwenmishandeling wordt de laatste tijd (gelukkig) meer aandacht besteed in tegenstelling tot dierenmishandeling.

Dierenmishandeling staat namelijk heel laag op de politieke en publieke agenda. Ook bij de overheidsdiensten zoals de Rechterlijke Macht, het Openbaar Ministerie, de Politie en de Algemene Inspectiedienst heeft het nagenoeg nergens een prioriteit en daarom wordt er vanuit deze diensten vrijwel geen aandacht aan besteed. Vaak eigent men zich bij deze diensten op voorhand al het recht toe om dieren maar te laten lijden en blijft dierenleed vaak onbehandeld en maar doorgaan.

In feite zie je hetzelfde in het gedrag naar dieren toe van een stel ecologen / biologen van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen, waarvan ik vind dat hun gedrag ook afwijkend is. Als je namelijk het juiste gevoel voor het welzijn van dieren hebt, dan kun je een dergelijk project niet draaien. Dan wordt je gewoonweg met teveel dierenleed geconfronteerd. Nu je dit (juiste) gevoel niet hebt is het ook niet moeilijk om de dieren in de Oostvaardersplassen het fundamentele recht op verzorging te onthouden.

Om niet als dierenbeul te willen worden afgeschilderd hebben de heren ecologen-biologen van die in hun ogen mooie verhalen bedacht die ze verwoord hebben in mooie rapporten. Met deze rapporten heeft men een in dierenwelzijn ongeïnteresseerde verantwoordelijke minister van LNV, vele politici, bestuurders en zelfs wereldvreemde civiele rechters op hun hand weten te krijgen, waardoor ze dit in mijn ogen achterlijke project straffeloos kunnen draaien. Op grond van de zogenaamde deskundigheid van alleen maar ecologen en biologen (ICMO) is naar dit project gekeken.

Naar adviezen van dierenartsen is nooit geluisterd. Ik weet haast wel zeker dat er in Nederland geen dierenarts te vinden is die een dergelijk project zoals in de Oostvaardersplassen goedkeurt. Iedereen ziet toch dat elk jaar in de winterperiode veel te veel dieren sterven van de honger en dat de overige dieren verschrikkelijk lijden wegens het feit dat in dat afgesloten en relatief veel te kleine gebied in november al nagenoeg geen vegetatie meer aanwezig is. Ieder jaar vindt daar een dierendrama plaats dat zijn weerga in heel Nederland en zelfs ver daarbuiten niet kent.

Ook in onze mooie VRIJE natuur niet.

Om dit drama goed te praten wordt door de verantwoordelijken verwezen naar de vrije natuur en mag volgens hen daarom ook 30 % van de dieren doodgaan. Onvoorstelbaar om zoiets te denken, waar haal je het vandaan. Ik heb de afgelopen winter nagenoeg geen wild zien honger lijden omdat er onder de sneeuw ruim voldoende vegetatie aanwezig was en de dieren overal vrijelijk naartoe konden. Sterfte was er nauwelijks, in ieder geval lang geen 30 %.

In de OVP daarentegen was al tijden geen vegetatie meer onder de sneeuw aanwezig en zo zal men zo langzamerhand wel aan die 30 % komen. De dieren hebben, in tegenstelling tot de dieren in de natuur, geen schijn van kans omdat er al tijden niets meer is te eten, het terrein voor een groot gedeelte is vertrapt en ze bovendien worden tegengehouden door hekken. Ze zitten als ratten in de val.

Heeft men trouwens bij Staatsbosbeheer wel door dat men met deze dierenkwellerij veel mensen pijn doet, zo erg zelfs dat het je leven gaat beheersen? Daarom moet het zo snel mogelijk ophouden en moeten de verantwoordelijken voor een strafrechter worden gebracht opdat zij hun verdiende straf zullen krijgen.
Dierenmishandeling is namelijk altijd nog een MISDRIJF !!!!

En wat te doen met al die kadavers die men laat liggen in dat relatieve kleine gebied tussen de 2 grote woonkernen Almere en Lelystad ?
Het gaat hier wel om ongeveer 300 ton destructiemateriaal oftewel ongeveer 10 dertigtonners vol met kadavers! Een dergelijke grote hoeveelheid kan natuurlijk nooit door de natuur worden verteerd. Het kan niet anders zijn dat veel kadavervocht in het oppervlaktewater terecht komt en in een later stadium ook in het grondwater.
Verder zullen bij het stijgen van de temperatuur vele kadavers worden verteerd door de maden van de myiasisvlieg, hetgeen voor heel Nederland een enorme besmetting van de vliegenmadeziekte-huidmadeziekte bij schapen tot gevolg zal hebben.

6 opmerkingen:

  1. Godzalmekraken. Wat een ellende allemaal. Ik word al maanden heen en weer geslingerd tussen het blijven steunen van de PvdD en er afstand van nemen. Hoewel mijn leed niet vergelijkbaar is met dat van de grazers in de OVP, word ik zo langzamerhand wel gek van deze kwestie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien kan dit inspireren: http://www.staatsbosbeheer.nl/Nieuws%20en%20achtergronden/Nieuws/Geboorte%20konikveulen%20in%20Oostvaardersplassen.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit vindt milieufilosoof Martin Drenthen ervan:http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3036445.ece/Wilde_natuur_is_geen_plaats_voor_watjes_.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En dit is het lot van de overige paarden waar zogenaamd wel goed voor gezorgd wordt: ze lijden aan obesitas , zwaarlijvigheid en suikerziekte omdat ze de hele dag binnen staan in hokken waar ze hun kont niet kunnen keren en omdat hun baasje maar beperkt tijd voor ze heeft http://www.telegraaf.nl/binnenland/6488462/__Paarden_lijden_aan_obesitas__.html?sn=binnenland
    Kan inspecteur Zuidema aangeven of hij daar ook iets aan doet/gedaan heeft? Anders komt de verontwaardiging over de vrije paarden in de OVP wel een beetje selectief over, de problemen van de andere paarden betreft namelijk veel meer dieren en is hooguit iets minder zichtbaar

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het misbruik van paarden in de 'paardensport' is uit en te na bekend. Ook aan de aandacht van de PvdD is het niet ontsnapt.

    Raken we langzamerhand niet een beetje uitgepraat over de Oostvaardersplassen?
    Ik denk dat de twee standpunten - wel of niet laten kreperen - nu wel voldoende belicht zijn.

    Daarbij is het niet de bedoeling dat we in persoonlijke aantijgingen vervallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het oordeel van de heer Zuidema vind ik een leerzame aanvulling op de gevoerde discussie. Hij schrijft als voormalig inspecteur van de Dierenbescherming over mishandeling van huisdieren en van de halve huisdieren in de Oostvaardersplassen.

    Zo langzamerhand zal het iedereen wel duidelijk zijn dat Staatsbosbeheer niet deugt. Het artikel in "Trouw" van Martin Drenthen had ik gelezen en vond ik te schandelijk om op te reageren. Ik had al op veel van dergelijke artikelen gereageerd. Slagvelden, abattoirs en dierproeflaboratoria zijn ook geen plaatsen voor "watjes". Zalig de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.

    Wie dieren vasthoudt, zoals in de OVP, heeft een zorgplicht.

    BeantwoordenVerwijderen