Respect voor dieren

dinsdag 13 april 2010

Dierproeven en de Partij v.d. Dieren

Het verkiezingsprogramma van de Dierenpartij wijdt opnieuw enkele bladzijden aan dierproeven.
Hoewel het onderwerp wederom onderin het programma weggestopt is – alsof het niet om de volksgezondheid gaat! - constateer ik toch dat we vooruitboeren.
Het is hier te vinden.

Enkele kanttekeningen.

1. Wanneer gesteld wordt:

Per kalenderjaar rapporteert de Voedsel en Waren Autoriteit in grote lijnen over het totaal aantal proefdieren en de gebruikte diersoorten, het aantal experimenten per instelling en de categorieën waarbinnen de onderzoeken vallen.

dan is dat onjuist. VWA rapporteert over een minderheid van de proeven t.w. alleen die aan academische instellingen.
Dat moet dus anders, t.w. een volledige rapportage over alle dierproeven in dit land..

2. Waar de Partij voor de Volksgezondheid een maximering van het aantal proeven voorstelt per 1-1-2015, gevolgd door een jaarlijkse vermindering met 4%, wil de PvdD alleen maar een vermindering van (minmaal) 10% p.j.
Er kunnen dus nog steeds nieuwe vergunninghouders bijkomen, en op die manier kan het aantal proeven nog steeds jaarlijks stijgen.
De PvdD is sowieso gecharmeerd van het getal 10: het onderzoeksbudget voor alternatieven moet naar 10 (miljoen euro), en er dient een heffing van 10 (euro) op het misbruik van ieder proefdier gesteld te worden.

Dit is allemaal nattevingerwerk en overtuigt dus niet.

3. In & 7.6 wordt geëist inspraak, bezwaar en beroep voor burgers en maatschappelijke organisaties. Dat dit niet moet gebeuren, zoals tot nu toe, bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven wordt niet vermeld.

4. Ten onrechte blijven de ‘goede doelen’ weer buiten schot. Deze fondsen verheimelijken dat gecollecteerd wordt ten bate van dierexperimenteel onderzoek. Een nationale schande waar zonder uitstel paal en perk aan gesteld dient te worden.

5. Een apart deeltje is gewijd aan biotechnologie bij dieren. De vraag is of dat nodig is. Een dierproef is immers een dierproef. De motivering overtuigt dan ook niet, t.w.:

Het genetisch veranderen van dieren druist in tegen het respect voor de lichamelijke integriteit van het dier en is ethisch ontoelaatbaar.

6. Paragraaf 7.24 stelt: Import van genetisch gemanipuleerde dieren en/of de producten die afkomstig zijn van deze dieren (zoals melk en vlees) mag niet worden toegestaan.

Veel belangrijker is dat dan ook medicijnen niet geïmporteerd mogen worden. Hoe realistisch is dit?!

7. Bepaald hilarisch is:

7.26 Zolang biotechnologie bij dieren nog niet verboden is, wordt de vergunningverleningsprocedure
weer openbaar.

Deze procedure was dertien jaar lang openbaar en bood een schat aan gegevens.
Vrijwel niemand heeft er echter naar omgekeken laat staan er iets mee gedaan. Dat is precies de reden dat LNV er nu mee gestopt is. Het is onzinnig om te eisen dat daar weer mee begonnen wordt, temeer daar uitwerking van wat ermee beoogd wordt, ontbreekt.

Ikzelf heb deze procedure in Den Haag ruim 10 jaar lang gevolgd. & 7.26 zal dan ook wel in dit licht moeten worden bezien, nl. als Barend bedankt!

7 opmerkingen:

  1. Je kunt een amendement indienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat stel je voor als toevoeging rondom goede doelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede doelen - medische fondsen - dienen ten allen tijde expliciet bekend te maken dat ze (ook) collecteren voor dierexperimenteel onderzoek. O.a. in advertenties, op websites, in rtv-programma's.

    Iedere 'goede gever' dient zich daarover vooraf op eenvoudige wijze op de hoogte te kunnen stellen en op verzoek geïnformeerd te worden.

    Ook iedere collectant dient hierover helder geïnstrueerd te worden.

    Het is echt schandelijk een beroep te doen op de vrijgevigheid onder valse voorwendselen.(d.i. onvolledige informatie)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. PS. Het initiatief tot bekendmaking dient dus uit te gaan van de fondsen.

    In de trant van: "Wij zouden graag een bijdrage van u ontvangen maar weest u zich er wel van bewust dat deze gebruikt wordt voor dierproeven."

    Korter: Het ...fonds / de ....stichting financiert dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dien je dat zelf in op congres? Anders ga ik het overnemen en indienen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik dien niks in.
    Neem het gerust over.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ok, heb het punt ingediend.

    BeantwoordenVerwijderen