Respect voor dieren

zondag 4 april 2010

Laat Elma Drayer maar zeuren

Image and video hosting by TinyPic

Over Elma Drayer hebben we het al eens gehad. Een baasje bij Trouw over een literair katern. Maar dat is niet genoeg: Elma heeft ook MENINGEN. En die zijn belangrijk, daar moeten wij kennis van nemen.
Ze heeft een hekel aan dieren, die volgens haar veel te veel aandacht krijgen. Ik stel me haar voor als iemand die geniet van de romantiek van een berenvel voor de open haard. Een gewei erboven.

Zij is er nu ook achter dat er in de Oostvaardersplassen iets aan de hand is. Een mooie gelegenheid om weer eens haar bekende stokpaardjes te berijden: “Boeren zijn best” en dieren niet.

De Oostvaardersplassen schaart zij moeiteloos onder staaltjes van postmoderne natuurverdwazing.
Ze heeft er nog een paar. Citaat:

"Maandag was in de Volkskrant te lezen hoe hongerige damherten uit de Waterleidingduinen huishouden in Zandvoort en omgeving. De populatie groeit spectaculair, sinds het beest in 2004 terechtkwam op de lijst bedreigde diersoorten. Nu vreten de herten bomen, planten en bollenvelden kaal, duiken roedelgewijs op in tuinen, en veroorzaken menig verkeersongeval. Maar de gemeente Amsterdam, eigenaar van de Waterleidingduinen, haalt er de schouders over op. „Overlast en ongelukken”, zei GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest laconiek, „kun je niet uitsluiten.”

Het welzijn der dieren, kortom, gaat boven dat der mensen. Die moeten gewoon niet zo zeuren.

Eerder importeerde de overheid schattige otters uit verre landen, die hier vervolgens een wisse dood tegemoet gingen.

Ook wordt prachtig polderlandschap onder water gezet ten einde ’oermoeras’ te scheppen.

En de boeren? Die moeten gewoon niet zo zeuren."

***

Zo is het het. Zeuren kun je aan Elma overlaten. Iedere keer weer dezelfde riedel.

Lees even mee hoe de krant deze kanjer beoordeelt:

"Elma Drayer bestiert bij Trouw het verdiepende katern Letter & Geest, een podium voor maatschappelijke thema's op het scherp van de snede.
Maar elke week geeft ze in de krant ook haar eigen observaties de ruimte. Ze zijn steevast voer voor discussie en debat.”

1 opmerking:

  1. Ik had gewoon geen zin meer om nog op haar column te reageren. Ze staat toch niet open voor argumenten die tegen haar mening ingaan.

    BeantwoordenVerwijderen