Respect voor dieren

zaterdag 4 september 2010

Dengue


Desi Bouterse had een weekje ‘dengue’, zoals hijzelf zegt: 'Een beetje knokkelkoorts.'
Dus geen hersenbloeding, zoals gefluisterd werd. Dengue wordt hier voorgesteld als een griepje dat je moet uitzieken. De werkelijkheid is anders.

Dengue lijkt op gele koorts, en wordt overgebracht door dezelfde muggensoort, de zgn. Tijgermug. (foto)
Muggen die malaria overbrengen, zijn van een andere soort. De malariamug is ’s nachts actief, de tijgermug overdag. Malaria is ook geen virusziekte, maar een parasitaire.
Muggen steken niet, zoals bijen en wespen, ze hebben geen angel. Ze bijten.

Voor geen van de drie genoemde ziekten bestaat een therapie. Voor dengue bestaat zelfs geen vaccinatie! Voor gele koorts wel.
Dengue verspreidt zich steeds verder over de aardbol, en komt inmiddels ook in Nederland voor. Daarbij neemt de ziekte ook steeds ernstiger vormen aan, o.a. hemorragische koorts (DHF) en shock (DSS). Nochtans overlijdt men zelden (alleen) aan deze ziekte.

Bij de bestrijding van de muggenplagen heeft DDT een grote rol gespeeld, en speelt die in sommige gebieden nog. Toen bleek dat deze gifstof een zware belasting voor het milieu vormde EN resistentie van de muggen ten gevolge had, raakte het middel uit de gratie.

Wat er dus met Desi Bouterse echt aan de hand is, moet worden afgewacht.

2 opmerkingen:

  1. Uit wat jij schrijft, concludeer ik dat er geen therapie tegen malaria bestaat. Heb je nooit van kinine gehoord? Een oom van mij heeft in de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene aan de Birmaspoorweg gewerkt en daar tweemaal malaria opgelopen. Dankzij kinine heeft hij de ziekte overleefd. Wel was hij hardhorend geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad zo dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor de behandeling van malaria. Dengue wordt wel vaker door terugkerende reizigers meegebracht naar NL, maar komt hier niet endemisch voor.

    DDT: de discussie omtrent dit middel blijft geladen, maar zware belasting voor het milieu is discutabel. Lees het boek 'The excellent white powder: DDT' van Roberts (2010) om je mening bij te stellen over dit pesticide. Resistentie is ook geen probleem omdat de voornaamste werking van het middel het afstoten van muggen is.

    BeantwoordenVerwijderen