Respect voor dieren

dinsdag 28 september 2010

Omroep Max

Gisteravond beluisterde ik een stukje Omroep Max op de radio. Ik viel met m’n neus in de boter: het ging over weesgeneesmiddelen, hier voor de verandering genoemd: stiefkindmedicijnen. Dat zijn medicijnen die patiënten beter kunnen maken, maar die toch niet te koop zijn. Dat komt omdat fabrikanten alleen winstgevende medicijnen op de markt brengen. Ze maken liever meer van hetzelfde (me too-geneesmiddelen).

De vooraankondiging luidt verder:
Bij grote onderzoekslaboratoria waar medicijnen ontwikkeld worden, is onrust ontstaan omdat veel onderzoekers hun baan verliezen. Bijvoorbeeld bij Organon in Oss (2100 ontslagen) en bij Solvay in Weesp (510 ontslagen). Toch zijn er ook nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld van Dick van Bekkum (85). Hij gaat zijn jarenlange ervaring als topwetenschapper, hoogleraar Radiobiologie en oprichter van het biotech-bedrijf Crucell gebruiken om stiefkindmedicijnen op de markt te brengen. Van Bekkum wil dat veranderen.

Het interview werd afgenomen door Margreet Reijntjes (foto).
Die zegt over zichzelf:

'Twee dingen' bepalen het gesprek van de dag en worden in een prettig tempo uitgediept met direct betrokkenen. Doortastend en met veel menselijk gevoel krijgt Margreet de zaken scherp. U hoort wat u wilt weten.

Welnu, ik zie dat toch iets anders. Haar tempo lag (te) hoog, ze gaf Van Bekkum niet echt de kans om dingen behoorlijk uiteen te zetten. Dat moet je toch kunnen begrijpen als je iemand van 85 uitnodigt. Voor Max lijkt Reijntjes dus geen gelukkige keus. Kwam bij dat Greet niks van het onderwerp afwist: wilde ze dat misschien camoufleren?

Wat Van Bekkum wil is met wat gepensioneerde vrindjes enkele van deze medicijnen ontwikkelen, voor zover ze veelbelovend zijn. Hij zegt dat er met de technieken van vandaag daarvoor allicht mogelijkheden zijn. Hij hoeft er zelf niets aan te verdienen.

Ik kan niet beoordelen hoe realistisch dit plan is. Hoe Van Bekkum het zich concreet voorstelt werd niet duidelijk. Welk lab is daarvoor beschikbaar bijv.? Wie betaalt het werk van analisten? Worden er dierproeven gedaan? Dat laatste aspect is m.i. een van de eerste dingen waar je aan denkt. Zo niet Reijntjes.
Over 'veel menselijk gevoel' gesproken.

Ik weet weinig van Max maar mijn voorlopige indruk is dat het niet de meeste diervriendelijke omroep is. (tv-uitzending over politiepaarden.)

Uitzending beluister je hier (vanaf min. 15.35)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten