Respect voor dieren

woensdag 15 september 2010

Malariabestrijding (III): intermezzo

.
Het nut van muggen


Iedere dieractivist wordt geconfronteerd met stereotiepe reacties van buitenstaanders. Bij iedere demo is er wel een voorbijganger die naar je hoofd slingert: 'Ga toch werken'.
Standaard krijg je opmerkingen over leren schoenen, of vragen over het doodslaan van een mug.
Over die mug gaat het hier.

Muggenbestrijding oogt niet sympathiek. Maar dat is het doodslaan van een mug ook niet. Toch doe ik dat als ik niet gestoken wil worden. Uit een oogpunt van volksgezondheid vind ik muggenbestrijding acceptabel. Ik zie dat als een vorm van zelfverdediging. Men bedenke wel dat malaria, ook genoemd: moeraskoorts, nog niet heel lang uit Nederland verdwenen is. 50 Jaar, om precies te zijn!

Bart Knols wijdt ook een passage aan het nut van muggen, in het bijzonder van de larven. Daarover zegt hij het volgende:

"Hele ecosystemen zijn afhankelijk van dit simpele voedingsgedrag (van muggenlarven).

De Everglades in Florida, bijvoorbeeld, waar miljarden muggenlarven het water schoon filteren, zou er zonder muggen heel anders uitzien.

Bovendien dienen de larven zelf als voedsel voor veel hogere diersoorten. Talloze vissoorten voeden zich met muggenlarven en sommige zijn daar zelfs zo goed in dat ze in het verleden zijn ingezet om muggen te bestrijden.

De bekendste zijn de guppy en de muggenvis.

Maar ook libellenlarven, waterkevers en tal van andere insecten leven van muggenlarven.

Hiermee is meteen een antwoord gegeven op de steeds weer gestelde vraag naar het nut van muggen: dat ligt in hun rol in het ecosysteem tijdens het onvolwassen stadium. "

(wordt vervolgd)

Lit.: Bart Knols, Mug. De fascinerende wereld van volksvijand nummer 1 (Nieuw Amsterdam Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten