Respect voor dieren

dinsdag 14 september 2010

Malariabestrijding (I)

Bart Knols
Het hoogtepunt van Knols' boek over de mug ligt waar het behoort te liggen, t.w. in het slothoofdstuk. Dat is geheel gewijd aan de malariabestrijding. Het interessantst vind ik zijn scherpzinnige kritiek op het wetenschappelijk bedrijf, zie verder.

Om te beginnen vergelijkt hij het relatieve belang van de malariabestrijding aan de hand van een paar binnenlandse voorbeelden:

• Minister Eurlings gaf recentelijk aan het jaarlijkse aantal verkeersslachtoffers terug te willen brengen tot maximaal vijfhonderd in 2020. Er worden miljoenen voor uitgetrokken om dit doel te bereiken.

• Er wordt niet eindeloos gediscussieerd over de risico's die een schoolgaand kind op de fiets loopt ten gevolge van 'de dode hoek' in het verkeer. De nieuwe wet die vrachtwagens verplichtte met aangepaste spiegels te rijden, kostte miljoenen euro's. Enkel en alleen om daarmee het jaarlijkse aantal 'dode hoek' -slachtoffers, momenteel twaalf, verder te laten dalen. Kleine risico' s, grote daden.

• Het risico dat onze landsgrenzen bedreigd worden is nihil, maar we besteedden in 2008 een slordige 8,2 miljard euro aan defensie. Kleine risico's, grote daden.

Vergelijk dit met malaria. Jaarlijks overlijden ca. 1 miljoen mensen aan malaria, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5.
20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria.

Hoeveel geld er in totaal uitgegeven wordt aan malariabestrijding heb ik niet kunnen vinden. Voorlopige schatting: 100 miljoen dollar per jaar, terwijl waarschijnlijk tienmaal zoveel nodig zou zijn.

(wordt vervolgd)

Lit.:  Bart Knols, Mug. De fascinerende wereld van volksvijand nummer 1 (Nieuw Amsterdam Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten