Respect voor dieren

zaterdag 11 september 2010

Minderwaardig volk


Morrissey heeft zich voor de zoveelste keer de woede van anti-racisten op de hals gehaald door zich laatdunkend uit te laten over de Chinese medemens. De Britse zanger omschreef Chinezen vanwege hun omgang met dieren als een minderwaardig volk.

De voormalige Smiths-voorman vertelde een journalist van de Britse krant The Guardian over het welzijn van dieren in China. "Werkelijk verschrikkelijk", stelt Morrissey.
"Je kunt niet anders dan concluderen dat Chinezen een minderwaardig ras zijn."

De 51-jarige zanger staat bekend om zijn controversiële uitlatingen op het gebied van etniciteit en is een uitgesproken dierenrechtenactivist.

Zelf zegt Morrisey racisme te verafschuwen.

De woordvoerder van de anti-racistische beweging Love Music Hate Racism laat weten geen steun meer van Morrissey te willen ontvangen als hij zijn uitspraken niet terugneemt.
De zanger doneerde in 2008 nog een bedrag van 75 duizend pond aan de organisatie, om een benefietconcert te laten plaatsvinden. De donatie kwam na een omstreden uitspraak over immigratie in het Verenigd Koninkrijk.

Vorig jaar verliet Morrissey tijdens een optreden in Californië het podium omdat hij de geur van vlees uit de nabije eettentjes niet kon verdragen.

15 opmerkingen:

  1. Stempelientje, in India is 40% van de bevolking vegetariër, terwijl in Nederland slechts 2 à 4% van de bevolking vegetariër is. Zijn Nederlanders dus minderwaardig aan Indiërs?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mij opvalt is dat, wanneer ik eens iemand spreek die een reis naar dat land gemaakt heeft, hij/zij het nooit heeft over de manier waarop dieren daar behandeld worden.

    Dat hoor je soms nog wel van mensen die bijv. naar Griekenland geweest zijn.

    Het is uiterst belangrijk dat mensen met een bepaalde naam/status, zoals Morrissey, hun mond opendoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik geloof dat mijn laatste reactie is verdwenen. Ik vind het ook belangrijk dat mensen hun mond opendoen, maar de manier waarop ze dat doen, is eveneens van belang.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel soms heiligt het doel de middelen. Zijn uitspraak zou, (meer) diplomatiek geformuleerd, niet of nauwelijks opgevallen zijn.

    Brigitte Bardot hanteert dezelfde stijl (brief aan Sarkozy):

    Monsieur le Président,

    Vous, et vos ministres aussi inutiles que lâches à la limite de la malhonnêteté et du ridicule, n’arrivez pas et n’arriverez plus à satisfaire la population française qui vous a élu en 2007 croyant dur comme fer à vos promesses non tenues !

    Alors je vous propose d’apporter une aide urgente et sérieuse aux animaux qui sont traités dans cette France du 21ème siècle de manière barbare, inhumaine, scandaleuse et indigne.

    Chaque Président laisse une trace de son passage au pouvoir, la vôtre qui semble d’une négativité et d’une médiocrité inquiétantes pourrait être la première à donner aux plus faibles des plus faibles, à ceux qui sont exterminés dans l’indifférence générale, une amélioration définitive et sans appel qui serait un exemple mondial inoubliable. Je vous laisse y réfléchir en votre âme et conscience espérant néanmoins que vous en êtes pourvus !

    Brigitte Bardot
    Présidente

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De brief van Brigitte Bardot getuigt niet van beleefdheid ten opzichte van de Franse regering, maar is niet racistisch, wat de opmerking van die Britse zanger wel is. Je kunt bepaalde opvattingen verachtelijk vinden en bepaalde gedragingen minderwaardig, maar we horen volkeren en individuen niet minderwaardig te noemen. Alle Aziaten over één kam scheren, is te gek voor woorden. Het lijkt wel of Hitler en zijn trawanten weer aan de macht zijn, die het ook over Übermenschen en Untermenschen hadden.

    Morrissey heeft de dieren meer kwaad dan goed gedaan met zijn racistische opmerking over Chinezen. Maakt hij zich trouwens ook zo druk over de vossenjacht in zijn eigen land, waarbij vossen door jachthonden worden geterroriseerd?

    Laten we consequent voor dierenrechten opkomen, maar ervoor zorgen dat we niet in extreem-rechts vaarwater terechtkomen. Dit laatste zou trouwens contraproductief zijn, omdat alle dierenrechtenactivisten dan zouden kunnen worden weggezet als mensenhaters. Vergeet niet dat dierenrechtenactivisme vooral anarchistisch van aard is. Niet voor niets zit er een cirkel om de A van het Animal Liberation Front. Het is de anarchistische A!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 'niet beleefd', voor de brief van BB: is dat niet een understatement?!

    Ik vind hem behoorlijk beledigend. Ik zie een Nederlander niet gauw zo'n Open Brief aan de minister-president schrijven, maar Erica legt de grens blijkbaar bij 'racistisch': dat gaat te ver.

    Daarin heeft ze allicht wel gelijk, maar veel mensen zullen toch blij zijn dat iets wat zij al heel lang vinden, eens een keer uitgesproken wordt, door een VIP. Ik denk dat er zelfs in China wel mensen zullen zijn die blij zijn dat een buitenlander een keer de waarheid niet verbloemt, over de manier waarop men aldaar met dieren omgaat.

    Duidelijk is dat de diplomatieke weg ook tot niets leidt. Er zal dus druk uitgeoefend moeten blijven worden - op alle manieren, langs alle kanalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Last month Morrissey wrote a letter to The Times newspaper urging the Queen to stop British Army Guards wearing real fur.

    http://www.nme.com/news/morrissey/52855

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ja Erica is daar heel selectief in: ik mag niet demonstreren met (neo)fascisten tegen het circus in Alphen ad Rijn, en ik mag het niet eens zijn met een racist als Morrissey.

    N.B. Brigitte Bardot is ook niet van alle smetten vrij, dus die zal ook wel persona non grata zijn.

    Dat schiet lekker op...

    Ik beschouw mezelf als dieractivist - en niks anders. Wie mij daarin steunt - uit watvoor motief ook - ben ik dankbaar.

    Beschaafde dierenorganisaties die geen poot uitsteken en nauwelijks hun mond open doen, daar heb ik een pesthekel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wie met pek omgaat, raakt ermee besmet. Een dierenrechtenactivist die de fundamentele gelijkwaardigheid van alle mensen ontkent, werpt een smet op de strijd voor dierenrechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het betreft een ontkenning met een restrictie t.w. de manier waarop de samenleving aldaar gewoon is om te gaan met dieren. Het Westen is ook allesbehalve brandschoon maar wat daar gebeurt tart elke verbeelding.

    Het wordt m.i. ook anders wanneer de racist of fascist of wie dan ook, een tegenprestatie van mij verlangt.

    Geprobeerd is (uiteraard) ook de Partij voor de Dieren in een kwaad daglicht te stellen, doordat zij een schenking aanvaardde van een koopman in (giftige) klamboes die verbonden waren met dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Over in een kwaad daglicht stellen gesproken: de AIVD heeft schooldirecties gewaarschuwd dierenrechtenactivisten geen voorlichting aan leerlingen te laten geven. Eén school had geld geschonken aan een dierenrechtenorganisatie en volgens de AIVD kan dat worden gebruikt voor gewelddadige activiteiten! Dit heb ik gisteravond gelezen op Teletekst en vandaag in de papieren Trouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik neem overigens aan dat Barend een erkenning met een restrictie bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen