Respect voor dieren

maandag 20 september 2010

Roofvogelshow

Schiedam, maandag 13 september 2010 (nieuwsbericht)

In natuurcentrum De Boshoek is zondagmiddag een spectaculaire roofvogelshow gehouden.
De valkenier had ongeveer 22 vogels meegenomen om te laten zien.
Ook het publiek werd bij de show betrokken.
De show werd in totaal vijf keer gegeven.
Er was veel belangstelling. Alle keren was er geen plekje meer vrij langs de kant.
 
***

De Schiedamse Wethouder voor Dierenwelzijn, mevrouw Vissers, antwoordt als volgt over de roofvogelshow waarvoor zij vergunning verleend heeft:

Tijdens de Dag van het Dier werd in samenwerking met meerdere partners en organisaties op diverse wijze aandacht gevraagd voor het dierenwelzijn van huisdieren, hobby- / productiedieren en in het wild levende dieren.

Tegelijkertijd met de Dag van het Dier vond op steenworp afstand bij Natuurcentrum De Boshoek een informatiedag met roofvogelshow plaats. Dit was een apart evenement, waarmee weliswaar bij de Dag van het Dier een verbinding was gemaakt. Beide evenementen zijn gericht op het verhogen van de natuurbeleving en het verhoogde besef met betrekking tot de levenskwaliteit van het dier (dierenwelzijn).

In onze Nota Dierenwelzijn spreken wij de wens uit om evenementen met dieren puur gericht op het vermaak te ontmoedigen. Wettelijk bestaan er nog geen mogelijkheden om dergelijke evenementen puur op basis van dierenwelzijn te weigeren.

Naast evenementen waarbij het dier zijn natuurlijk gedrag niet kan vertonen, onderscheiden wij evenementen waarbij het dier zoveel mogelijk wordt getoond in zijn natuurlijk gedrag en waarbij het educatieve element sterk vertegenwoordigd is. Een roofvogelshow zoals gehouden bij de Boshoek valt naar onze mening in deze categorie.

Er wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van het dier, er wordt nadrukkelijk gewezen op de verantwoordelijkheden die een roofvogel als huis- of hobbydier met zich meeneemt (denk daarbij aan het "Harry Pottereffect" waarbij veel particulieren een Uil als huisdier willen nemen) en de vogel wordt voornamelijk getoond in zijn natuurlijk gedrag.

Alhoewel dergelijke roofvogels inderdaad worden gehouden als kooivogel is dat naar onze mening niet in strijd met onze Nota Dierenwelzijn. Gezondheid en welzijn van het dier staan bij deze dierenverzorgers naar onze mening hoog in het vaandel.

Alhoewel het gebruik van dieren in shows zeker een punt van discussie kan zijn vinden wij in het geval van deze roofvogelshow dat het dierenwelzijn en de daarbij behorende educatie voldoende zijn gewaarborgd. Wij zullen in de toekomst per evenement blijven beoordelen of dit nog past binnen de kaders van de Schiedamse Nota Dierenwelzijn en zullen ongewenste evenementen blijven ontmoedigen of, indien dat wettelijk mogelijk blijkt, weigeren.

De Dag van het Dier was naar onze mening een groot succes en heeft veel bezoekers getrokken die zich wilden laten informeren over het dierenwelzijn.

***

Het e-mailadres van de wethouder vind je hier.
.
Een treurig stel roofvogels in een reclamestand voor de valkerij.
 De vogels in het midden dragen blindkapjes om ze rustig te houden.

(foto: Faunabescherming)

2 opmerkingen:

  1. Het is weer een uitvloeisel van het idee dat dieren er per definitie voor de mens zijn. Als we ze kunnen opeten, geld er mee kunnen verdienen, ons er mee kunnen vermaken of ontspannen dan wel er status mee kunnen verkrijgen vinden we dieren wel leuk, nuttig of interessant. Op het moment dat ze even in de weg gaan zitten, voor al dan niet vermeende overlast (dreigen te) zorgen, of geld gaan kosten is de aardigheid voor de mens er gauw af. Dit soort shows dienst nergens anders voor dan vermaak van het publiek en kan heel goed vergeleken worden met de domme kunstjes die circusdieren gedwongen worden op te voeren. Gesol met dieren moet verboden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat je dat ook even aan de wethouder wilt laten weten.

    BeantwoordenVerwijderen