Respect voor dieren

dinsdag 7 september 2010

Volksgezondheid en kabinetsformatie


Stel: je bent kabinetsformateur. Je hebt de opdracht – het samenstellen van een kabinet – bijna af, alleen moet je nog een beslissing nemen over de minister van Volksgezondheid.

Door de omstandigheden moet je kiezen uit twee kandidaten, van wie de profielen hieronder in het kort zijn beschreven. Het zijn allebei mannen, van vrijwel dezelfde leeftijd.

Het is geen onbelangrijke portefeuille, en je kiest in het landsbelang voor de beste.

Opgave: wie kies je? Kandidaat X of kandidaat Y? (hieronder)

***

1. Na het afronden van het gymnasium studeerde X (geb. 1957) economie aan de Universiteit van Amsterdam, waarvan hij de propedeuse afrondde.

Daarna studeerde hij biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1981 zijn doctoraalexamen cum laude behaalde. X promoveerde in 1984 tot doctor in de natuurwetenschappen op een proefschrift over genetisch onderzoek naar de platworm.
Daarna ging hij werken als post-doc bij het California Institute of Technology (Pasadena). Hier deed hij onderzoek naar DNA-transpositie in de parasiet Borrelia hermsii.

Vervolgens werkte X bij het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge waar hij onderzoek deed naar de Caenorhabditis elegans, een nematode die als modelorganisme wordt gebruikt.

Terug in Nederland werkte X van 1987 tot 2000 bij de onderzoekschool voor Oncologie van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Hij begon als groepsleider en werd uiteindelijk directeur.

Van 1993 tot en met 2003 was hij bijzonder hoogleraar in de moleculaire microbiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en gewoon hoogleraar in de moleculaire genetica aan de Universiteit van Amsterdam. Van februari 2000 tot februari 2007 was X directeur van het Hubrecht-Instituut, een onderzoeksinstituut van de KNAW en hoogleraar in de ontwikkelingsgenetica bij de Universiteit Utrecht.

Verder was X lid van de Gezondheidsraad, lid van de raad van bestuur van de Wellcome Trust en lid van de Commissie Biotechnologie Dieren (CBD). Tevens is hij lid van het Innovatieplatform.

***

2. Na de mavo te hebben doorlopen, doorliep Y (geb. 1958) achtereenvolgens de havo en het vwo te Rotterdam. Vervolgens studeerde hij van 1978 tot 1984 sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Na zijn studie was hij werkzaam bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA (1984-1992) en bij het ministerie van Justitie (1992-1999).

In 1991 promoveerde hij in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden op het proefschrift "Christen-democratie en overheid: de christen-democratische politieke filosofie en enige staats- en bestuursrechtelijke implicaties.”

Van 1999 tot 2007 was Y directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen 2003 werd hij voor zijn partij gekozen in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In het parlement hield hij zich bezig met onderwijszaken. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs.

2 opmerkingen:

  1. hoewel geen specialist op het vakgebied,
    zou ik misschien toch voor de tweede
    kandidaat kiezen. Een socioloog heeft
    een breder gezichtsveld voor dat wat een
    algemeen probleem is, dan
    een technokraat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk Y, een van de laatste fatsoenlijke CDA'ers.

    BeantwoordenVerwijderen