Respect voor dieren

dinsdag 7 september 2010

Lintjesregen

Barend
Er is niks volkser dan een koninklijke onderscheiding.

Ieder jaar grijnzen ons vanuit het lokale sufferdje een aantal geheel onbekende gezichten aan, wien ‘het de Koningin behaagd heeft’ een medaille uit te reiken. Deze mensen hebben dan jarenlang iets nuttigs gedaan, bijv. zich op een of andere manier verdienstelijk gemaakt voor oudjes of invaliden, of de lijnen gekalkt van het veld van de sportvereniging.

De aanvraag verloopt via de gemeente, met voorbedrukte formulieren waarop in te vullen de uitnemende verdiensten van de kandidaat.

“De aanvraag moet worden gericht aan de burgemeester. Het secretariaat van de burgemeester trekt alles na en controleert of degene voor wie het lintje wordt aangevraagd van onbesproken gedrag is.

Vervolgens stelt de burgemeester een advies op en stuurt dit naar de commissaris van de koningin.

Deze stelt ook een advies op en stuurt dit door naar Den Haag. Ook daar doorloopt de aanvraag een uitgebreide procedure voordat uiteindelijk bij Koninklijk Besluit de onderscheiding wordt toegekend.”

Men ziet: het is waarachtig geen kattepis. Een onderscheiding krijg je heus niet zomaar. Dat is in ieder geval de suggestie die gewekt moet worden. In feite is het natuurlijk je reinste boerenbedrog. Alsof het enig ambtenaar interesseert wat iemands hobby is. En aangezien het jaarlijks om enige honderden mensen gaat, moet de procedure uiteraard zoveel mogelijk gestroomlijnd zijn.

De onderscheiding bestaat uit drie delen: de medaille, het getuigschrift en het insigne. Omdat niemand voor gek wil lopen met een medaille, is deze gereduceerd tot een insigne in het knoopsgat van de revers. De medaille blijft in het doosje in de linnenkast. Ook wel weer grappig.

Bij wandelsportverenigingen zijn medailles ook zeer geliefd. Ze heten daar ‘herinnering’. Je moet ze wel zelf betalen. Maar wel aanzienlijk goedkoper dan de prullaria van Beatrix. Hier zijn haar prijzen:

Orde van de Nederlandse Leeuw
Ridder Grootkruis € 2.093,-
Commandeur € 1.654,-
Ridder € 340,-

Orde van Oranje-Nassau
Ridder Grootkruis € 1.367,
Grootofficier € 1.325,-
Commandeur € 491,-
Officier € 254,-
Ridder € 236,-
Lid € 178,-

Deze prijzen zijn een afspiegeling van de kosten van de bureaucratie die met het fenomeen gepaard gaat. Je hoeft ze echter alleen te betalen als je een medaille wilt behouden; normaal krijg je hem namelijk in 'bruikleen'. Er zouden heel weinig medailles uitgereikt worden als je hem werkelijk zelf zou moeten betalen!
En hoe verdienstelijk je ook mag zijn - cadeau krijg je niks van Beatrix!

Koninklijk of Republikeins: geef het volk brood, spelen en onderscheidingen.

Zelf vind ik het onbegrijpelijk dat mensen zich deze kinderlijke poespas laten aanleunen. Zelfs zo iemand als Coetzee bijvoorbeeld was onlangs te beleefd om een onderscheiding te weigeren. Nee, dan Slauerhoff. Die schreef de beroemde regels:

Toen moest ik knielen voor de gouden troon.
De koning boog en wilde mij een keten
Omhangen – die ik hem met wilde hoon
Ontrukt heb en een hoveling toegesmeten.

***

Via Lilian Marijnissen verneem ik dat ook kinderen tegenwoordig in aanmerking komen voor een lintje (jongens) of strikje (meisjes). In ieder geval namens de SP.

Over dieren horen we natuurlijk weer niks. Dat moet anders. Partij voor de Dieren, aan het werk!
Dieren die zich op een of andere manier onderscheiden (hebben) verdienen een decoratie, bijv. in de vorm van een sjaaltje:

1 opmerking:

  1. De befaamde St. Bernhard met zijn tonnetje
    met cognac om de hals, komt er natuurlijk als eerste voor in aanmerking.

    BeantwoordenVerwijderen