Respect voor dieren

woensdag 29 december 2010

Dafne denkt na.......


De ontsnapte stier zou heel wel nog geleefd kunnen hebben indien Dafne Westerhof bereid tot overleg geweest was. Er was namelijk nog een andere opvang beschikbaar, onder deskundige leiding. Maar zo is zij dus niet. Westerhof huldigt de opvatting dat wat haar niet lukt, niemand lukt. Daar offert ze gerust een dier voor op.
***

Maar haar dierenliefde kent meer grenzen. In 2009 weet ze bijvoorbeeld nog niet goed wat ze van dieren in het circus moet denken. Tot ze een ontmoeting heeft met………..Jet Bakels. Die neemt haar twijfels weg –  voor zover ze die al had. Over Bakels en het circus schrijft ze op 19 juli 2009 het volgende in haar weblog:

Leuk mens, dat precies weet waar ze het over heeft. Een verademing omdat het een gevoelig onderwerp is, waar al veel te veel mensen elkaar over napraten op niks af. Zo zie je maar weer. Iedere situatie is anders. Geen genoegen nemen met makkelijke, eenduidige antwoorden. Blijf nadenken!

Er ook nog:

Zij heeft een genuanceerde kijk op circusdieren, gestaafd door haar wetenschappelijke kennis.

Tenslotte wordt dit alles nog eens aangedikt met een foto van een man die zijn hoofd in de muil van een circusleeuw steekt.

***

Over ‘Blijf nadenken!’ gesproken! Wat Westerhof hier schrijft, raakt kant noch wal.

In de eerste plaats is Bakels helemaal niet deskundig op dit gebied. Blijkbaar is Westerhof zo iemand die, als ze een doctorstitel ziet, meteen denkt dat zo’n persoon alwetend is. Bakels heeft lang geleden op Sumatra onderzoek gedaan naar visies van dorpelingen op mensetende dieren. Die dorpelingen hebben zelfs nog nooit van een circus gehoord, laat staan dat ze weten wat het is. Bakels is een wetenschappelijke carrière misgelopen. Ze pikt nu een graantje mee van de commerciële exploitatie van dieren. Dat is alles.

In de tweede plaats ontgaat Westerhof zelfs de kern van de zaak. Die is: keuren wij het goed dat dieren – wild of niet – op commerciële basis kunstjes voor ons doen? Vinden wij dat dieren de publieke vermakelijkheid moeten dienen? Dit is natuurlijk iets heel anders als wanneer je bijvoorbeeld voor de aardigheid je eigen hond leert opzitten en pootjes geven.

(slot volgt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten