Respect voor dieren

donderdag 9 december 2010

Prikkeldraad

Prikkeldraad (in vaktaal: puntdraad) is een dubbele, in elkaar gedraaide metalen draad voorzien van twee korte in elkaar gedraaide spiralen metaaldraad met elk twee scherpe punten, die elke ± 10 cm om de dubbele draad zijn gedraaid.

Prikkeldraad biedt een snelle en goedkope methode om een gebied af te zetten zodat wild of vee niet kan passeren.
De uitvinding van het prikkeldraad in 1873 door de Amerikaan Joseph F. Glidden, die er op 27 oktober van dat jaar patent op aanvroeg (en er uiteindelijk vijf patenten op kreeg), was een van de doorbraken die de intensieve veeteelt in de Verenigde Staten mogelijk maakte.

De uitvinding was mogelijk geïnspireerd op de Osagedoorn (foto), een doornige struik of boom uit het prairiegebied, die voordien vaak gebruikt werd om voor het vee ondoordringbare heggen aan te leggen. Deze heggen konden echter niet verplaatst worden, in tegenstelling tot die van prikkeldraad.


Tegenwoordig wordt het prikkeldraad in de landbouw vaak als schrikdraad gebruikt door het aan isolators te bevestigen en er hoogspanning (maximale topspanning: 13.000 volt, Voeding: batterij 9 volt of accu 12 volt) op te zetten. Hierdoor wordt het vee in de weide gehouden.

Voor passage door mensen kan een speciaal handvat met trekveer en haak worden gebruikt of een stuk tuinslang om het prikkeldraad, zodat verwonding en elektrische schok wordt voorkomen.

In april 2009 wordt gepleit voor een verbod op het gebruik van prikkeldraad rond paardenweiden, omdat deze dieren vaak schrikachtig reageren op rumoer en soms elkaar door de afrastering heen drukken, met levensbedreigende verwondingen als gevolg.

bron: wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten