Respect voor dieren

zaterdag 11 december 2010

Naar Hartelust (demo)


I. Naar Hartelust
Het was weer december, het was weer koud, klam en donker, en het was weer ver weg: stuk voor stuk  goede redenen voor een demo.
Gedrieën gingen we erheen, anderhalf uur rijden voor een actie gericht tegen de beruchte Tilburgse apenhandelaar, Hartelust en Zoon, die apen importeert en ze verkoopt aan proefdiercentra. Het BPRC in Rijswijk mag tot de heel goede klanten gerekend worden. De aapjes worden er niet oud, en dat is goed voor de handel.

We arriveerden iets aan de late kant, of anders gezegd: de demo vertrok vroeger dan verwacht, nl. precies om 15.30 uur. Maar het was geen probleem om aan te sluiten en zo wandelden we door de Tilburgse binnenstad, fluitend en joelend, dat alle apen/dieren vrij moeten. Onderweg stopten we voor een tweetal toespraken. De tweede toespraak werd gehouden in de nabijheid van een winkel die veel bont(garnering) in de etalage had staan. Dat riep spanning op, maar daar bleef het gelukkig bij. In de hele stoet uiteraard niet één bontkraag.

Voor ik het wist waren we alweer terug op de Heuvel, het plein van samenkomst, vanwaar de stoet vertrokken was. In de tent aldaar werden spandoeken en ander materiaal ingeleverd, en namen we afscheid van enkele bekenden, om aan de overzijde een gezellig Brabants café in te duiken, en ons te goed te doen aan hete soep, zonder ballen.

De terugreis verliep net zo voorspoedig als de heenreis. Interessant te zien was dat de verbreding van de A2 tussen Utrecht en Amsterdam klaar was. Het aantal rijstroken is nu haast niet meer te tellen. Zijn het er zes?! Een Jumbo kan er veilig landen. Als er drie bereden werden was het veel. Er vlak naast loopt het spoor.

Asfaltering: zo gaat Jantje naar de bliksem toe.

II. Commentaar
1. De organisatie was heel goed. Ik miste VierVoeters, daarvoor in de plaats was GAIA uit Vlaanderen prominent aanwezig. Naast Antidierproevencoalitie, EDEV en Dierenbelangen. Er was veel demonstratiemateriaal en een grote eigen ordedienst.

2. Er was geen politie. Dat maakte ik niet eerder mee. Het was des te opmerkelijker aangezien we op zaterdagmiddag met het nodige kabaal door enkele drukke winkelstraten trokken. De gewezen burgemeester Leers van Maastricht zou een rolberoerte gekregen hebben, maar het Tilburgse blauw liet ons in het eigen sop gaar koken. Ik vond het jammer: politie-escorte baart immers veel meer opzien.

3. De opkomst was goed maar niet overweldigend. Gezien het feit dat de actie al zeker een half jaar van te voren aangekondigd was, viel dat toch wat tegen. Ook al omdat er heel wat Belgische geestverwanten meeliepen. Misschien verdient het toch de voorkeur in het vervolg een datum in het voorjaar te prikken.

4. De actie miste een hoogtepunt. Er waren bijvoorbeeld geen autoriteiten. Het meest miste ik dat we helemaal niet bij de apenhandelaar kwamen. Dat is uiteraard een natuurlijk hoogtepunt. Vermoedelijk stond daar de politie rijen dik.

5. De tocht verliep voor een groot deel in het (schemer)donker. Dat deed afbreuk aan het effect van de actie. Het demomateriaal werd minder goed zichtbaar. Tilburgers - al of niet vanuit de kroeg - die ons voorbij zagen komen, hebben zich misschien afgevraagd van watvoor zombies de stad deze keer bezoek gekregen had.

2 opmerkingen:

  1. Goed dat jullie het hebben gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb dat bericht gelezen van die louche apenhandelaren die apen als proefdieren verhandelen naar laboratoria, en dat vind ik weerzinwekkend. Dit is de HOLOCAUST anno 2010, maar dan niet met mensen, maar met dieren. Hoe kunnen zulk soort sadisten als de gebroeders Hartelust in dit land nou
    functioneren met een bedrijf dat louter uit winstbejag en wellust deze handel gewetenloos voortzet?

    Hebben ze nou wel een geweten, of hoe zit dat?? Nee, zulk soort smeerlapperij als gewetenloze dierenhandel met het oogmerk om de “wetenschap” te dienen ofwel de commercie te laten opbloeien, dat vind ik gewoonweg stuitend ! Een ander woord kan ik niet verzinnen voor zulk soort minderwaardige handel.
    Het is goed, dat er massaal stemmen opgaan om die gruwelijke dierenhandel een HALT toe te roepen, en er kunnen niet genoeg protesterende betogers gemobiliseerd worden om daar paal en perk aan te stellen. Hier sta ik volledig achter, dat er klokkenluiders en protestbewegingen massaal op de been komen om daartegen heftig te protesteren.

    Ik hoop dat de regering nou eens begrip toont en dat zij haar geweten laat spreken. De Dierenpartij krijgt van mij de volledige steun. Daar kun je op rekenen.

    BeantwoordenVerwijderen