Voorlopig ligt alleen nog maar de chirurgie onder vuur, de eenvoudigste tak van sport. Laten we hopen dat het niet blijft bij een eenvoudige eis aan de snijvaardigheid door het uitvoeren van een minimum aantal jaarlijkse operaties. Tegelijk moet voorkomen worden - wat ook al geconstateerd is - dat er onnodige operaties worden uitgevoerd 'om de snijvaardigheid op peil te houden'!
Het wordt tijd dat we een inzicht krijgen in het rendement van de ziekenzorg überhaupt.
Er wordt genoeg in geïnvesteerd! Geen departement spendeert ook maar bij benadering zoveel belastinggeld als VWS.
***
Nieuwsbericht 17-12-2010
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is blij met het initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Urologie om zelf een volumenorm te formuleren voor behandeling van ernstige vormen van blaaskanker. De NVU heeft deze week bekend gemaakt deze norm te stellen op minstens 10 verrichtingen per jaar per ziekenhuis, om voldoende kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren. Daarnaast moeten de ziekenhuizen volgens de NVU aan een aantal andere kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Alleen op die manier kan het behandelteam in het ziekenhuis voldoende ervaring houden om deze zeer complexe behandelingen verantwoord te kunnen blijven uitvoeren.
Het vaststellen van deze volumenorm is een belangrijke eerste stap. De urologen zijn hierin een voorbeeld voor hun collega's. Hoogcomplexe zorg is ingewikkelde zorg waarbij het risico op een slecht resultaat en op overlijden en complicaties groot is. Vrijwel alle kankerbehandelingen zijn hoogcomplex. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij hoogcomplexe zorg de kans op een succesvolle behandeling groter wordt naarmate de medisch specialist en het behandelteam meer ervaring hebben. Het aantal operaties dat een medisch specialist per jaar uitvoert zegt iets over het risico dat de patiënt loopt. Meer is hierbij beter.
In 2009 deden 15 ziekenhuizen meer dan 20 van deze ingrijpende blaaskankerbehandelingen per jaar; 28 ziekenhuizen tussen de 10 en 20 per jaar, en 31 ziekenhuizen minder dan 10 per jaar. 16 ziekenhuizen voeren deze ingreep niet uit.
De inspectie gaat er vanuit dat ziekenhuizen de minimumnormen voor hoogcomplexe zorg zullen gebruiken voor het maken van regionale afspraken over de concentratie van deze zorg. Bij de keuze in welke ziekenhuizen deze zorg zal worden geleverd moet niet alleen worden gekeken naar voldoende aantallen patiënten, maar moet een ziekenhuis ook kunnen garanderen dat zij het hele diagnostische en behandelpakket voor deze patiënten kunnen leveren.
Het is voor de patiënt belangrijk om te weten waar hij terecht kan voor de kwalitatief beste zorg op het gebied van zijn aandoening/ziekte. Op dit moment is helaas nog weinig bekend over de aantallen patiënten die een medisch specialist of een ziekenhuis per jaar behandelt. De inspectie roept ziekenhuizen dan ook op om deze gegevens openbaar te maken.
Ondertussen zouden patiënten heel goed aan hun arts kunnen vragen hoe vaak deze een bepaalde ingreep per jaar doet. Dit is immers belangrijke keuze-informatie voor de patiënt.
Wat loop je te zeuren man wacht eens tot jezelf een operatie moet hebben
BeantwoordenVerwijderenBij mij is m'n prostaat verwijderd dat krijg je als je ouder word
Zonder operatie had ik niet meer geleefd
Vraag maar aan m'n vader als je ooit nog in de hemel komt maar dat betwijfel ik
Jij moet eens iets nuttigs gaan doen in plaats van mensen af te kraken die het goed bedoelen deze hele site staat vol met klagen en nog eens klagen maar n
De Landelijke Huisartsen Vereniging gaat nu de zorgverzekeringen de maat nemen. Er wordt gekeken welke zorgverzekering de beste zorg aanbiedt die voldoet aan de behoefte van de patiënt. Apothekers, psychologen, fysiotherapeuten en anderen hebben zich al bij de actie van de LHV aangesloten.
BeantwoordenVerwijderenGerard, ik zou ook al lang geleden zijn gestorven als ik niet was geopereerd en geen chemotherapie had gekregen.