Respect voor dieren

maandag 20 december 2010

Geneeskunde en Proefdierenpartij

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 16 december 2010 in hoger beroep uitspraak gedaan in de strafzaak- Millecam. De verdachten in deze zaak waren het genezend medium Jomanda en twee artsen. Het hof heeft Jomanda vrijgesproken en beide artsen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van respectievelijk zes en drie weken.

Ook de rechtbank heeft in juni 2009 Jomanda van de beschuldigingen vrijgesproken.
Sylvia Millecam leed aan borstkanker. Uiteindelijk heeft zij ervoor gekozen geen reguliere maar uitsluitend alternatieve behandelingen te ondergaan en is op 20 augustus 2001 aan borstkanker overleden.

Het hof heeft vastgesteld dat de wet (in het bijzonder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) niet verbiedt dat een niet-arts raad en bijstand geeft op medisch terrein. Dat mag zelfs als die persoon totaal niet medisch deskundig is, zoals Jomanda. Dit mag alleen zolang door haar raad en bijstand maar geen (aanmerkelijke kans op) schade aan de gezondheid wordt veroorzaakt. Het risico op schade door advies van een niet-arts is bij een ernstige ziekte in het algemeen groot. Ook bij Jomanda - die zichzelf genezend medium noemt - is dat zo, omdat zij op medisch gebied in het geheel niet deskundig is.

Het hof merkt op dat er alleen een oordeel wordt gegeven over de vraag of Jomanda opzettelijk de gezondheid van Sylvia Millecam heeft benadeeld. Lichtere verwijten, bijvoorbeeld dat door Jomanda’s schuld zwaar letsel of schade aan de gezondheid van Millecam is ontstaan, stonden niet ter beoordeling van het hof omdat deze lichtere verwijten door het lange tijdverloop al verjaard waren.

Het hof vindt niet bewezen dat Jomanda Sylvia Millecam van de reguliere zorg heeft afgehouden. Zo heeft Millecam gedurende de periode vanaf mei 2000 tot haar overlijden in augustus 2001 contact onderhouden met diverse artsen, waarvan sommige ook op aanraden van Jomanda.

Als een alternatief genezer bij zijn adviezen tegelijk adviseert een arts te bezoeken, zal - ook al zijn die adviezen op zichzelf mogelijk schadelijk - niet snel sprake zijn van een opzettelijke benadeling van de gezondheid.

Normaal gesproken (sic! BW) zal een arts als bij uitstek medisch deskundige de patiënt immers voor de mogelijke schadelijke gevolgen van die adviezen en bijstand kunnen behoeden.

Dit zal slechts in uitzonderlijke gevallen anders kunnen zijn, bijvoorbeeld als door de inhoud van die adviezen van een bezoek aan een arts feitelijk niets meer mocht worden verwacht. Zo’n uitzonderlijk geval doet zich hier niet voor. Dat Jomanda mogelijk een grote invloed op Millecam heeft gehad, maakt dit niet anders.

Ook is geen sprake van het in hulpeloze toestand brengen of laten van Sylvia Millecam.
Jomanda wordt vrijgesproken van de beschuldigingen.
 
Commentaar
Uiteraard een terecht vonnis, en een nieuwe blunder van Justitie.
 
Want wat biedt de reguliere geneeskunde? Geen genezing!
 
In het beste geval: je borsten eraf snijden, zoals we pas nog uit de mond van Sanne Vogel hebben kunnen horen. En dan nog maar afwachten wat ervan komt. Daar had (ook) de actrice Millecam geen zin in.
 
Mag een vrouw bij deze stand van zaken misschien nog over d'r eigen lichaam beschikken?
Nog wel, maar de medische stand zal er alles aan doen om de wet gewijzigd te krijgen en uitsluitend verplichte winkelnering toe te staan.
 
De Partij voor de (Proef)dieren staat erbij en kijkt ernaar.

8 opmerkingen:

  1. Jomanda had tegen Sylvia gezegd dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Als niet-arts hoorde ze geen diagnose te stellen. Sylvia was bang voor een operatie en liet zich de mening van Jomanda graag opdringen. Als Sylvia zich wel had laten opereren, had ze hoogstwaarschijnlijk nog geleefd, zoals drie vriendinnen/kennissen van mij, die aan borstkanker zijn geopereerd en ervoor zijn bestraald of chemotherapie hebben gekregen, nu - na vele jaren - ook nog leven en wel in goede gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat niet om casuïstiek, borstkanker is en blijft in de meeste gevallen een dodelijke ziekte. Aantal sterfgevallen in Nederland ca. 3400 p.j.
    De reguliere 'geneeskunde' is dermate verminkend dat sommige patiënten die prijs te hoog vinden. Zie ook Sanne Vogel. Die mensen willen anno 2010 een echte geneeskunde en genezing. Geen middeleeuwse chirurgijn.

    Essentieel is de vrijheid te beschikken over het eigen lichaam en niet te worden gedwongen tot welke behandeling dan ook: regulier, alternatief.

    Nog vorige week constateerde de overheid in een rapport dat een patiënt veel vaker dan door behandelaars verwacht, afziet van een operatie als alle alternatieven en risico's duidelijk zijn.

    Prettig dat die vrijheid er nog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk mag niemand tegen zijn zin worden geopereerd, want dit zou aantasting zijn van de lichamelijke integriteit. Als iemand door een beroerte of een ongeluk buiten westen is en acuut moet worden geopereerd omdat het een kwestie van leven of dood is, mag een operatie wel plaatsvinden.

    In tegenstelling tot wat Barend denkt, overleven de meeste vrouwen in Nederland borstkanker na een reguliere behandeling. En waarom zou je niet leven zonder borsten en eierstokken? Mannen leven ook zonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een stemmingmakerij zeg, Barend Kip Zonder Kop. Je wordt écht niet gedwongen tot operatie, hoor makker. De keuze is aan de patiënt: geopereerd worden of niet, alternatieve behandeling of niet. De gevolgen zijn echter ook voor jou, en als alternatieve behandeling niet aanslaat, tja. Dan ben je het haasje. Dan heeft de kanker een paar maanden langer de tijd gehad om zijn weg door je lichaam te banen.

    Ik ben blij dat mijn moeder en drie vriendinnen gekozen hebben voor het mes. Het was geen makkelijk traject, maar zij leven tenminste nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Joost: 'De keuze is aan de patiënt'.

    Daar zou ik niet te zeker van zijn. Kijk eens in de polis van je ziektekostenverzekering /
    ziekenfonds.

    Uit het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren (TK 2010, & 9.8):

    'Er dient meer erkenning te komen voor het belang van alternatieve geneeswijzen en een einde te komen aan het alleenrecht van de reguliere visie en aanpak binnen de gezondheidszorg.'

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Homeopathische artsen erkennen dat homeopathie kankerpatiënten niets te bieden heeft. Het lijkt mij wel mogelijk dat bv. het Houtsmullerdieet chemotherapie kan ondersteunen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Operaties, radio- en chemotherapie zijn normale kankerbehandelingen die in de basisverzekering staan. Alleen als het om uitzonderlijk dure behandelmethoden gaat, kan een verzekeringsmaatschappij vergoeding weigeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je hebt nog steeds de keuze om wel of niet behandelt te worden
    Ik kan jullie alleen maar aanraden: laat jezelf lekker niet behandelen als je nog eens ziek wordt ik word misselijk van mensen zoals jullie
    Jullie horen alleen wat je wil horen
    Jullie hebben geen enkel respect voor wat mensen voelen maar proberen een schuldgevoel af te wentelen op andere mensen

    Neem eens een keer de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en vel geen oordeel over de weloverwogen beslissingen van andere mensen!

    Zielig, dat zijn jullie

    BeantwoordenVerwijderen