Respect voor dieren

maandag 27 december 2010

Hoe tem je .........Jet Bakels?

 
Jet Bakels (foto) kennen we als voorvechtster van het circus met dieren. Ze schreef er een boekje over, ze richtte er een reizende tentoonstelling over in, ze schrijft er krantenartikelen over. Ze komt haast woorden te kort om ons er maar van te overtuigen hoe mooi het allemaal is en hoe fantastisch voor de dieren
Een randfiguur kortom, die meelift op de commerciële exploitatie van dieren.

Ze heeft ook een mening over de orka Morgan, die tijdelijk in het dolfinarium Harderwijk verblijft, nadat ze daar verzwakt en vermagerd was binnengebracht. Het dier is nu hersteld en niets staat vrijlating meer in de weg. Behalve.........het dolfinarium! 
Een dier dat daar eenmaal is binnengebracht is, is reddeloos verloren. Deze vermaaksorganisatie heeft onlangs wat mensen bij elkaar gebracht en die een rapport laten schrijven dat Morgan ab-so-luut  niet meer naar zee terug kan. Hoe 'triest' deze mensen het ook vinden, Morgan moet de rest van zijn leven in een betonnen bak van het dolfinarium drijven en daar ook nog kunstjes leren doen. 

Echter: de mensen verenigd in Free Morgen hebben m.i. een beter voorstel. Je leest het hier.

Wie we er nog niet over gehoord hadden, was........ Jet Bakels. Welnu, zij mocht zich weer uitleven in de krant, met een pleidooi - jawel - voor Morgan in het Dolfinarium. Iemand die iets anders gedacht had?!
De slotalinea luidt zo:

Anderzijds is de houding van sommige dierenactivisten, met hun vooringenomen keuze vóór vrijlating en tégen een leven in een Dolfinarium, geuit in harde dreigementen en ongefundeerde beschuldigingen, ook fnuikend.
Zo worden de voor- en nadelen van een Dolfinarium niet zorgvuldig afgewogen tegen de diverse plannen van vrijlating.

In een Dolfinarium is Morgan niet ‘vrij’, maar wel bij soortgenoten en gevrijwaard van een eenzame hongersdood.

De discussie dreigt gegijzeld te worden door de angst niet ‘diervriendelijk’ genoeg te zijn, een verwijt dat tegenwoordig wel buitengewoon zware proporties heeft gekregen. Daar zijn de dieren niet altijd mee gediend, zo wordt in dit rapport overtuigend onderbouwd. Natuur is nu eenmaal niet altijd maakbaar. (..)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten