Respect voor dieren

dinsdag 14 december 2010

Meester Kackadoris



Een van de meelijwekkendste organisaties is het clubje ‘wetenschappers’ dat gevormd wordt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het credo van deze mensen is dat wat niet bewezen kan worden, niet bestaat. Zij houden het universum graag overzichtelijk. Deze Vereniging is eigenlijk een soort verzekeringsmaatschappij: risico’s en onzekerheden worden zoveel mogelijk afgedekt.

Aan de VU in Amsterdam was het Verenigings- en bestuurslid Henk Timmerman (foto) actief, een hoger opgeleide drogist. Af en toe roerde hij zich in het verenigingsblaadje van de universiteit wanneer hij weer eens ergens iets ‘paranormaals’ ontdekte.

In 2008 nam hij – en met hem de Vereniging – de nieuwe rector op de korrel, Lex Bouter. De man had meegewerkt aan een publicatie over acupunctuur, en dat was in Timmermans ogen zo heel erg verkeerd dat de Vereniging Bouter nomineerde voor de Meester Kackadorisprijs, een jaarlijkse prijs voor de grootste kwakzalver.
***
Timmerman heeft vele jaren aan de VU lesgegeven. Hoe kon hij daar terechtkomen en vooral: blijven?! De VU heeft de bijbel als grondslag. Er is zelfs een faculteit G o d g e l e e r d heid.

Toegegeven dat je over de wetenschappelijke kwaliteit van bepaalde studierichtingen wel eens van mening kunt verschillen, maar toch niet hierover, of zoals de decaan het formuleert:

‘Godgeleerdheid, religie en levensbeschouwing, islamitische theologie… daarin gaat het over mijzelf, de ander/Ander en de wereld waarin wij met elkaar samenleven.’

Als er IETS paranormaal is, dan toch wel de godgeleerdheid. Als er IETS niet aan een universiteit thuishoort, dan toch wel dit.

Dus is de vraag:

wanneer wordt het bestuur van deze faculteit 
genomineerd als Meester Kackadoris?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten