Respect voor dieren

woensdag 1 december 2010

Kopstukken van de VU

In een gang die vanuit de entree van de VU langs studenteninfobalies het gebouw ingaat, houdt de universiteit exposities. De meest spraakmakende was er een van zwarte, vormeloze objecten. Kunst of geen kunst – die moesten weg ten tijde van een open dag, bedoeld als studentenwerving. Dat had ‘de verkeerde uitstraling’.

Nu hangt er weer wat bijzonders: 'Kopstukken van de VU'. Enige tientallen portretten van hoogleraren. De gelegenheid is het 130-jarig bestaan van deze jonge Amsterdamse universiteit. Op veel aandacht hoeven ze niet te rekenen, want weinig is saaier dan een bombardement portretten van onbekende mensen.

Wat mij opviel was de uitdossing van deze mensen. De meesten in toga - met daarop een medaille aan een lintje. Bij de wandelsportvereniging kosten deze dingetjes 5 euro. Maar dit zijn geen dingetjes, dit zijn

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN.

Geleerde mensen. Professoren. Die geacht worden ook uiterst kritisch zijn. Maar tegelijk laat de trots op de medaille zien wat een kinderlijke geest ook deze lieden hebben. Dezelfde als die van bijvoorbeeld Paul de Leeuw, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten