Respect voor dieren

zondag 29 augustus 2010

Bezoekersaantallen


Zowel Youp van ’t Hek als Karel Knip hebben het vandaag in NRC H. over de evenementen in Amsterdam, waar geen eind aan schijnt te komen. Waar Knip woont weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het Youp, als bewoner van de grachtengordel, z’n neus uitkomt.

De aardigste van de twee vandaag is Knip. Die schrijft in de rubriek ‘Alledaagse wetenschap’ een kostelijk stukje over bezoekersaantallen. Die worden geteld door gemeente-ambtenaren, in overleg met brandweer, GGD en politie, alles in verband met de veiligheid. Met een paar eenvoudige rekensommetjes zet Knip grote vraagtekens bij de genoemde aantallen.
Hij gaat uit van de catastrofale Loveparade in Duisburg, waar bij nader inzien niet 1,5 miljoen bezoekers aanwezig waren maar slechts 250.000. ‘Mit den hohen Zahlen hat man nur Marketing betrieben’, zegt de omstreden burgemeester daarover.
Knip constateert: ‘Je kunt het bezoekersaantal met een factor zes overdrijven zonder dat iemand het doorheeft.’

Hij rekent nog wat andere recente evenementen na; als voorbeeld noem ik zijn sommetje betreffende de Amsterdamse Canal Parade van 7 augustus j.l. Het gaat om het aantal mensen dat langs de grachten naar de homoboten keek. Het gemelde aantal is 380.000.

De route was zo’n 7 km lang. Neem aan dat het publiek schouder aan schouder in rijen stond opgesteld en vanaf beide kanten naar de Parade keek. Er gaan 1,7 mensen op 1 meter.
Dan had het aan beide kanten van de route 16 rijen dik moeten staan.

Dat was in geen enkel opzicht het geval. Knip concludeert dat het de organisatie nog moeite zal kosten te bewijzen dat er 100.000 bezoekers waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten