Respect voor dieren

donderdag 19 augustus 2010

Sterfte Oostvaardersplassen

Tijdens de laatste, strenge winter, zijn 140 heckrunderen gestorven.

Dat was niet ongeveer een kwart van een populatie van 548 dieren, zoals Staatsbosbeheer beweerde, maar ruim eenderde van de 400 runderen in het gebied.

Toch is dat geen reden om het natuurlijke beheer af te schaffen, vindt deze instantie.

De runderpopulatie is enkele weken geleden geteld nadat critici de betrouwbaarheid van de cijfers in twijfel trokken.

‘We ontdekten toen dat onze telling inderdaad niet klopte. Dat is uitermate vervelend’, zegt woordvoerster Marjet Heins van Staatsbosbeheer. ‘Het is misgegaan nadat we in 2000 zijn gestopt met het tellen van totale populaties in de Oostvaardersplassen. We vonden dit te arbeidsintensief, en de cijfers van sommige diersoorten, zoals de edelherten, waren niet betrouwbaar genoeg. Sindsdien tellen we alleen geboorte- en sterftegevallen. Dat is geen ongebruikelijke methode.’

2 opmerkingen:

  1. Ze kunnen niet eens tellen,laat staan een 'natuurgebied' beheren.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zij ondergraven hun stelling dat alles goed in de gaten gehouden wordt. Als zij al tien jaar niet meer tellen, hoe kan SBB volhouden, dat er dan sprake is van maken beleid en hoe kan "De" commissie dan destijds een oordeel geveld hebben??
    Het beleid van SBB en in het zog pvvd, faunabescherming e.a. is - ik heb het al eerder beweerd - ingegeven door wensdenken en haast religieuze opvattingen over de "vrije natuur" en onbegrepen Rousseau-achtige hersenspinsels. Ik heb al eerder de hulp van S. Freud ingeroepen.

    BeantwoordenVerwijderen