Respect voor dieren

vrijdag 13 augustus 2010

Ontslag voor 'integratie-adviseur'


Islamoloog Tariq Ramadan gaat in beroep tegen het vonnis van de Rotterdamse rechtbank dat hij terecht door de gemeente Rotterdam is ontslagen.
Ramadan zegt teleurgesteld te zijn over het ‘verassende besluit’, dat volgens hem geen rekening houdt met de omstandigheden waaronder zijn dienstverband in augustus 2009 werd beëindigd.

De moslimfilosoof werd in 2007 door Rotterdam aangesteld als integratieadviseur, maar kwam in opspraak toen bekend werd dat hij sinds april 2008 ook werkte voor de Iraanse televisiezender Press TV. Die zender geniet bescherming van het fundamentalistisch regime in Iran. Zowel de gemeente Rotterdam als de Erasmus Universiteit verbraken daarop hun contract met Ramadan

De rechtbank steunt de gemeente Rotterdam in haar oordeel dat er vorig jaar door de ontstane ophef geen maatschappelijk draagvlak meer was voor de functie van Ramadan bij de gemeente. Omdat de filosoof niet op korte termijn beschikbaar was voor overleg, was er volgens de rechtbank ook geen snelle oplossing in zicht.

Ramadan eiste bij de rechtbank een schadevergoeding van 84 duizend euro (ex BTW), als compensatie voor het voortijdig verbreken van zijn arbeidscontract.
Vanwege de maatschappelijke onrust is de gemeente volgens de rechtbank echter ook niet schadeplichtig, oordeelt de rechtbank.
Ramadan moet daarentegen de proceskosten aan de gemeente betalen, in totaal 3.638 euro.

In een reactie zegt Ramadan de uitspraak ‘oneerlijk’ te vinden omdat er volgens hem nauwelijks wordt ingegaan op zijn belangrijkste punten van verweer. ‘Er wordt geen rekening mee gehouden dat de gemeente nooit met mij gesproken heeft, en me binnen anderhalve dag ontslagen heeft terwijl ik op vakantie was.’

Commentaar BW:

1) Tariq Ramadan hield zich ‘onbereikbaar’ voor overleg;

2) hij heeft zijn werk voor Press TV niet gemeld bij gemeente en universiteit;

3) hij is voor de Iraanse tv-zender blijven werken, ook na de onlusten en gewelddadigheden volgend op de herverkiezing van Ahmadinejad.

Het ontslag om 'zwaarwegende redenen'  is terecht.
Geen termen aanwezig voor een schadevergoeding.

1 opmerking:

  1. T. Ramadam is sowieso omstreden: zijn discours zou nogal verschillen, naargelang hij zich tot moslims richt(in het Arabisch)of tot niet-moslims (in het Frans). Naar het fundamentalische toe,of''gematigd'.
    Ik spreek Frans, maar geen Arabisch.Ik heb het dus alleen maar van gelezen te hebben (meermaals)

    BeantwoordenVerwijderen