Respect voor dieren

woensdag 4 augustus 2010

Tijgers beschermen is geld- en tijdverspilling

Het heeft geen zin om geld en tijd in de redding van de tijger te stoppen, want het haalt toch niets uit. Dat is de harde conclusie van BBC-natuurpresentator Chris Packham

Packham zorgde vorig jaar al voor ophef toen hij stelde dat we de panda's gewoon moesten laten uitsterven. Pogingen om bedreigde dieren te redden blijken immers toch nutteloos. "De bescherming van de tijger kost ons miljoenen en het werkt niet", zegt hij. "Als dit op de beurs stond, was het nu al bankroet. Want wie koopt nu aandelen in iets dat zijn doel toch niet bereikt?"

"Ik wil hiermee zeker niet ontkennen dat dierenbeschermers het hart op de juiste plaats hebben, maar hun resultaten zijn rampzalig", aldus Packham. "Wat ik wel haat is het feit dat mensen als ik blijkbaar iets heiligs raken als we kritiek geven op dierenbescherming."

Stropers
In het wild blijven er amper 3.000 tijgers over, terwijl er een eeuw geleden nog zeker 100.000 leefden. Vorig jaar werden in India 85 overleden tijgers geteld, het hoogste aantal sinds 2001. Veel tijgers worden gedood door stropers. Volgens de BBC-presentator falen alle pogingen om de tijger te redden, omdat de vraag naar dode tijgers - vooral uit China - te groot is.

"Het is moeilijk om ze in leven te houden, zeker omdat ze vooral op plaatsen voorkomen waar de bevolking heel arm is", zegt Packham. Om de bevolking toch te laten profiteren van de tijgerbescherming wordt ecotoerisme in de regio gestimuleerd. Maar volgens Packham proberen enkele Indiase deelstaten die strategie nu ook tegen te werken.

Panda
Vorig jaar zorgde Packham ook al voor opschudding toen hij ook de panda veroordeelde. "Het is een diersoort die aan zichzelf ten onder is gegaan. Het is geen sterke soort, maar de dieren zijn groot en schattig. En het is het symbool van WWF. Dus besteden we een pak geld aan de bescherming van panda's. Ik stel voor dat we de stekker uittrekken en dit dier in waardigheid laten gaan."

Bij WWF delen ze de mening van Packham niet. Tijgerbescherming is volgens de organisatie juist cruciaal.
"In India en Nepal hebben de tijgers al honderdduizenden bezoekers naar nationale parken en reservaten gelokt. De bescherming van hun habitat heeft ook de duizenden andere soorten in de regio beschermd", zegt een woordvoerder van WWF.

Commentaar Barend
Ik denk dat Chapman gelijk heeft.
Voor wilde dieren is geen plaats meer, alleen nog in gevangenschap kunnen ze (misschien) overleven: in reservaten en dierentuinen.
De vraag is of we dat moeten willen: levende dieren conserveren.

Van alle nog levende tijgers bevindt zich nu al meer dan een derde in perkjes in dierentuinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten