Respect voor dieren

woensdag 25 augustus 2010

Respect voor het leven?

Een Amerikaanse rechter heeft heden de overheidsfinanciering van onderzoek met stamcellen tijdelijk geblokkeerd. Dat is gedaan in een vonnis in een rechtszaak die is aangespannen door Amerikaanse onderzoekers. Zij zeggen dat de overheid geen onderzoek mag steunen waarbij menselijke embryo's worden gedood.
De regering-Obama heeft de beperkingen op de financiering in 2009 opgeheven.
De rechter acht het aannemelijk dat de tegenstanders de zaak winnen en heeft de financiering daarom nu verboden.
.***



Stamcelonderzoek richt zich op embryo's van hoogstens enkele dagen oud.

Deze embryo's bestaan uit stamcellen die als eigenschap hebben uit te kunnen groeien tot ieder ander type cel. Stamcellen zouden dus kunnen worden gebruikt voor het vervangen van menselijk weefsel. Dergelijk onderzoek draagt mogelijk bij aan oplossingen voor ziekten als parkinson en alzheimer.

Onderzoek waarbij menselijke embryo's worden gebruikt wordt door velen gezien als moreel verwerpelijk.

Binnen enkele lidstaten (van de 27) van de Europese Unie is stamcelonderzoek verboden. Deze landen maken dus ook geen aanspraak op het beschikbare Europese geld hiervoor. Het zijn Polen, Oostenrijk, Slowakije, Litouwen en Malta.

Op 24 juli 2006 stemde de Raad van Ministers, na een veranderd standpunt van Duitsland, met een onverwacht nipte meerderheid voor het voortzetten van de steun aan stamcelonderzoek in het Zevende Kaderprogramma (2007-2013).

Het Europees Parlement heeft dit programma in november 2006 goedgekeurd.

Nederland is al langere tijd voorstander van dit type onderzoek en stemde voor. Er werd nog een kleine aanpassing gedaan in de voorwaarden voor subsidieverstrekking: het EU-geld (in totaal 250 miljoen euro) mag niet direct worden gebruikt voor het produceren van menselijke embryo's.

EU-wetgeving kent restricties op stamcelonderzoek. Zo verbiedt zij het klonen van mensen, of onderzoek dat invloed kan hebben op de genetische erfelijkheid van de mens.

Ook mogen menselijke embryo's niet worden geproduceerd om alleen te worden gebruikt voor onderzoek.

In Nederland is het wel toegestaan om embryo's die overblijven na in vitro fertilisatie te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Overwegingen

1.  Het ontnemen van leven van embryo's voor onderzoek is in alle landen dagelijkse praktijk.
Niet alleen embryo's - ook volwassen leven wordt voor onderzoek gedood.
Zonder enige restrictie - behoudens dat het moet gaan om niet-menselijk leven.

2. Het ontnemen van leven van menselijke embryo's voor onderzoek is een verdere stap in de richting van totaal gebrek aan respect voor het leven.

8 opmerkingen:

  1. Kortom: de onderzoekers zullen naar China gaan....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerder naar Europa! (bijv. Nederland)

    Ik begrijp niet hoe een rechter zo kan oordelen want als je zo aankijkt tegen de waarde van 'leven', dan moet je m.i. ook alle dierproeven verbieden. Niet alleen die welke met overheidssteun gedaan worden.

    Of is 'leven' toch geen absolute waarde?
    Als het dat niet is, maar bijv. afhankelijk van tijd, plaats, president (Bush), dan is het ook niet erg beschermwaardig.

    Daarnaast is zover ik weet a l t i j d overheidssteun gegeven - totdat Bush er een stokje voor stak. Uitgerekend Bush: de oorlogspresident!
    Maar ik zie niet in waarom een volgende president (Obama) hier niet anders over mag denken.

    Komt nog bij dat dit onderzoek gebeurt ten behoeve van mensen. Wat kun je dan beter hebben dan menselijke stamcellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stempelientje, jij gebruikt nu hetzelfde argument dat mensen hanteren die dierproeven en bioindustrie verdedigen: als we het in Nederland verbieden, wordt het wel in het buitenland gedaan. Of maakte je een grapje?

    Dat geklooi met embryo's dient te worden gestopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee,hoor,dat is een constatering omdat China het toch al niet nauw met mensen- en dierenlevens neemt.Dat is algemeen bekend dacht ik.In China word al heel lang stamcel onderzoek gedaan en vrouwen expres geaborteerd zodat ze die foetussen kunnen gebruiken.In Nederland/Europa is dat lastiger.
    Er gaan geruchten van gewongen abortussen om zo aan embryo's voor stamcel onderzoek te komen...
    Ik vind het 'geklooi' met embryo's van een paar dagen oud (klompje cellen dus)minder erg dan het leed dat alle proefdieren word aangedaan.Die kunnen immers 'ongerief' ervaren,embryo's nog niet.
    Maar wat mij betreft word het allemaal verboden; geklooi met embryo's EN geklooi met proefdieren.Alleen al het woord : PROEFDIEREN.
    Afschuwelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen bezwaar tegen het 'geklooi' met menselijke embryo's van een paar dagen oud (we hebben het hier natuurlijk niet over gedwongen abortussen!)
    Een menselijke embryo is geen mens - net zo min als een kippe-ei een kip is (vegetariërs eten toch ook eieren?)
    En wat betreft ''Het ontnemen van leven van menselijke embryo's voor onderzoek is een verdere stap in de richting van totaal gebrek aan respect voor het leven''... Kom nou, het is géén ''verdere stap in de richting'' - respect voor menselijk/dierlijk leven berstaat niet en heeft nooit bestaan : denk maar aan oorlogen, sociale uitbuiting/verdrukking enz

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Stempelientje: Nederlandse pelsfokkers zeggen dat zij hun nertsen goed behandelen en dat bont anders uit China wordt gehaald, waar nertsen levend worden gevild (dit heb ik op tv gezien). Je zou dan dus tegen sluiting van pelsfokkerijen in Nederland moeten zijn. Als ik het mij goed herinner, heb ik eerder op deze site geschreven dat een zogenaamde verpleger in een vernietigingskamp zei dat als hij de gevangenen geen dodelijk spuitje had gegeven, iemand anders het wel had gedaan. Zo zou je dus nooit wantoestanden kunnen bestrijden
    @ Maria: vrome hindoes die vegetariër zijn, eten ook geen eieren, omdat een ei bevrucht kan zijn. Eerbied voor het leven hoort hoe dan ook ons uitgangspunt te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Erica: "Eerbied voor het leven hoort hoe dan ook ons uitgangspunt te zijn."

    De vraag is waarop die eerbied berust. Ik denk dat het niet vol te houden is, als
    'leven' de ene keer wel en de andere keer niet gerespecteerd dient te worden. Je kunt toch volhouden dat het ene 'leven' het andere niet is?!

    Een beroep op 'respect voor het leven' doet mij dan ook buitengewoon hypocriet aan. Ik vind het derhalve geen enkel probleem - als de zaken zo liggen - om menselijke embryo's te gebruiken voor onderzoek.

    Wat ik wel onaanvaardbaaar vind is de respectloze manier waarop omgegaan wordt met proefdieren. Bij hen worden o.a. embryo's opzettelijk verwekt, te beginnen met het toedienen van hormonen aan het moederdier om zoveel mogelijk eicellen te verkrijgen.

    Men gebruikt hiervoor graag muizen omdat de reproductie bij hen 'lekker snel' gaat. Over respect gesproken!

    Abortus hoeft niet - doden van het moederdier volstaat om de ongeboren vrucht te verkrijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, Erica,ik ben NIET tegen sluiting van pelsdieren fokkerijen hier.Daar ben ik VOOR.
    Maar ook de pelsdierfokkerijen in China mogen van mij per direct sluiten.Er zullen altijd en overal wantoestanden blijven om te bestrijden.
    Er word pas echt verloren als iedereen zich er maar bij neerlegd en verzet staakt.....
    Dat laatste zit gelukkig niet in mijn aard...

    BeantwoordenVerwijderen