Respect voor dieren

maandag 16 augustus 2010

'Van Hollandse weide'

‘Van Hollandse weide.
‘De koeien zorgen ervoor dat wij van verse melk worden voorzien’

Dit staat op een pak melk van AH. Een biologische boer heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de Reclamecodecommissie (RCC), omdat AH niet kan garanderen dat de koeien buiten lopen, maar desondanks wel die suggestie wekt.
Vee van biologische boeren loopt daarentegen verplicht buiten. Om die reden voelt klager zich benadeeld.

Het verweer van AH is dat het accent moet liggen op ‘Hollandse’, niet op weide. Dat blijkt ook uit de Nederlandse vlag op de verpakking. ‘Van Hollandse weide’ duidt er - gezien de aard van het product - naar gewoon spraakgebruik op dat het een Nederlandse product betreft.

AH claimt geen weidegang melk

AH ziet haar visie bevestigd in het RCC-geding hierover in 2006, aangespannen door Wakker Dier, waarbij de laatstgenoemde in twee instanties – ook in beroep dus - in het ongelijk werd gesteld.

De RCC stelt AH echter dit keer in het ongelijk!
Zij verwijst hiervoor naar een nieuw artikel 8 dat in werking getreden is in 2008.

De grap van deze uitspraak is nu dat de RCC b l i j f t  bij het standpunt dat ‘van Hollandse weide’ niet hoeft te betekenen dat de koeien in de wei lopen.

Echter: dat het accent zoals AH zegt, op ‘Hollandse’ moet liggen, dat dus met de aanduiding niet meer bedoeld wordt dan dat het een Nederlands product is, dat kan niemand weten die dat product koopt.
De RCC acht de reclame-uiting om die reden misleidend en oneerlijk, zijnde in strijd met art. 7 Ned. Reclamecode.

De RCC laat AH in zijn eigen mes lopen.

Als reactie heeft AH laten weten dat hij zich neerlegt bij de uitspraak van de RCC en dat hij als gevolg daarvan de tekst op de verpakking zal veranderen. De goedkoopste oplossing.

1 opmerking:

  1. AMSTERDAM 18-11-2009 - De Reclame Code Commissie heeft hamburgerketen McDonald's op de vingers getikt, zo heeft de Stichting Wakker Dier woensdag bekendgemaakt.

    McDonald's heeft in een reclamecampagne gesteld dat het hamburgervlees van de keten afkomstig is van koeien die buiten in de wei hebben gelopen. Volgens Wakker Dier noemt de Reclame Code Commissie dat ‘misleidend’ en ‘oneerlijk’ en roept ze McDonald's op voortaan andere informatie te geven.

    Beroepstermijn
    De Reclame Code Commissie maakt de uitspraak pas bekend als de beroepstermijn is verlopen, zo heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

    Wakker Dier stapte enkele maanden geleden naar de Reclame Code Commissie om de zaak aan te kaarten. Volgens Wakker Dier stelt de Reclame Code Commissie dat de hamburgerketen nooit afspraken heeft gemaakt met vleesleveranciers over de leefomstandigheden van de koeien. Het is dus helemaal niet zeker of de dieren in de wei hebben gelopen.

    Wakker Dier zegt blij te zijn met de uitspraak. Volgens de organisatie had de hamburgerketen het geld voor de campagne beter kunnen investeren in diervriendelijk vlees.

    BeantwoordenVerwijderen