Dit is een onafhankelijk weblog over dierproeven en proefdieren. Je wordt uitgenodigd te reageren. Daartoe is ruimte onder het bericht. Na het intypen van de tekst vul je je naam in en klik je op: Een reactie plaatsen. Lukt dat niet in 1x, klik dan nogmaals op: Een reactie plaatsen. Contact: edb631(at)gmail.com
Respect voor dieren
dinsdag 10 augustus 2010
Helma Neppérus of: Mevrouw Voorlichting
Stand.café is er iedere avond op radio 1, van half zeven tot zeven uur. Het is een aardig discussieprogramma, dat goed wordt geleid door Frank du Mosch of Klaas Drupsteen. Minpuntje vind ik dat vaak dezelfde gasten aan het woord zijn. In totaal worden er doorgaans drie mensen uitgenodigd. Geregeld keren terug de burgemeester van Wassenaar, de burgemeester van Amersfoort, de bekakte Weisglas (VVD), het kinderstemmetje van Hedi d’Ancona (PvdA), en zo zijn er nog een aantal.
Misschien worden ze wel op de stem uitgekozen!
Tot die vaste gasten behoort ook Helma Neppérus (foto), ofwel: mevrouw Voorlichting. Tweedekamerlid voor de VVD.
Wie Neppérus op de radio hoort, meent Annemarie Jorritsma te beluisteren; de stemmen lijken veel op elkaar. Daarbij zijn het partijgenoten, dus ook inhoudelijk is het een pot nat.
Neppérus heeft bij de belastingdienst gewerkt en - gek genoeg - heeft ze daar een trauma aan overgehouden. Zo gauw ze het woord belasting hoort, krijgt ze een rood waas voor d’r ogen. Belasting is gewoon het a l l e r e r g s t e wat bestaat.
Dat bleek ook vanavond weer. Belasting kwam zelfs tweemaal ter sprake, eenmaal naar aanleiding van een voorgestelde Europese (directe) belasting en eenmaal naar aanleiding van een mogelijke belasting op vlees. In de beste traditie van de VVD vond ze dat allemaal helemaal niks.
Het vlees kwam ter sprake door de actie van Wakker Dier tegen C1000 en zijn kiloknallers. Zoals bekend is kattenvoer bij C1000 duurder dan vlees. De vraag was wat men daarvan vond en in dat kader ook, of het goed was om de belasting op vlees te verhogen.
Neppérus vond belastingverhoging dus niks. Ze was (misschien) wel tegen de kiloknaller, maar naar haar mening dient die aangepakt te worden door ‘VOORLICHTING’.
Toen ze dat gezegd had meende ik het hele land in lachen te horen uitbarsten, maar het kan ook een storing op de radio geweest zijn. (Ik zat in de auto.) Daarna hoorde ik haar nog zeggen dat de consument toch zou blijven zoeken naar het goedkoopste vlees, ofwel de goedkoopste aanbieder.
Dit is naar mijn mening typische VVD-retoriek: voorlichting. De mensen vrij laten in hun keuze. Het is de negentiende-eeuwse opvatting van de nachtwakerstaat. Dat dat bij tijd en wijle funest uitwerkt, en in dit geval heel duidelijk voor de dieren – dat is dan jammer.
In deze opvatting moet de politiek niet leiden, niet (be)sturen, maar verhaaltjes vertellen, liefst met plaatjes. Dan komt alles wel goed.
Hier dan maast vast een plaatje. Verhaaltje er svp. zelf bij verzinnen:
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Liberalen krijgen een Pavlovreactie als ze het woord belasting horen.
BeantwoordenVerwijderenDeze houding van door een wesp gestoken worden vraagt om een wetenschappelijke verklaring.
Allereerst is het verschijnsel 'tax' natuurlijk overheidsbemoeienis en dat versmalt de vraag tot wat eigenlijk de oorzaak is van wat de aversie is tegen die inmenging.
De herenmoraal van Nietzsche, die zich kenmerkt door privilegedenken, is het psychologische substraat van die gunstige variatie die bekend staat als 'competitieve agressie'.
(Van toevallige variatie blijft
dat behouden wat aangepast is aan de omgeving: gunstige variatie)
Toen wij in de wapenwedloop met roofdieren kuddedieren werden, om zo een vuist te maken, was een onaangename bijkomstigheid, dat wij met betrekking tot de voedselstrijd het verschijnsel kregen van "the enemy within". Daaraan is competitieve agressie doelmatig.
Feitelijk wordt dat het patroon in een reeks van die homologe verschijnselen die het liberale partijprogram vormen.
Personen daarmee toegerust zullen, onakseptabel als die driftinhoud is voor het geweten, dat vaak ook projecteren op anderen.
Dat op zich verklaart weer waarom marktdenken samengaat met de nadruk op veiligheid.
Het eerste is van competitieve agressie een uiting en het tweede is daarvan de projectie.
Interessante analyse, Jan. Hopelijk wordt deze ook gelezen door de anderen die op dit blog reageren.
BeantwoordenVerwijderen