Respect voor dieren

woensdag 25 augustus 2010

In de verdediging: Christiaan Wittevrongel

Toen Frank Wassenberg – van wie nimmermeer werd vernomen – vertrokken was bij Proefdiervrij, kwam daar Anouk Janssens. Aan haar treurige geschiedenis zijn hieronder op deze site enige woorden gewijd.

Anouk is heden opgevolgd door Christaan Wittevrongel, die bij zijn entree al meteen onderuit gaat. De man blijkt nl. dol op ganzenlever en kalfskroketten! Blijkbaar had Marja Zuidgeest niet even gegoogled op deze zeldzame naam alvorens hem aan te stellen. Dus nu zitten ze daar met de gebakken peren.

Ter verontschuldiging schrijft Christiaan het volgende:

Dit recept had niet meer op die website mogen staan. Goed dat jullie mij hierop wijzen. Jaren geleden heb ik, in mijn onwetendheid, dit recept geplaatst op die website. Ik ben me pas later bewust geworden van het dierenleed binnen de voedingsindustrie. Sinds die tijd ben ik, ook met betrekking tot mijn voeding, veel bewuster gaan leven. Ik zou zo'n recept nu nooit meer accepteren. Voor jullie informatie, ik heb het recept inmiddels verwijderd.
Zoals ik al eerder aangaf, ben ik dol op dieren. Ik heb er tijdens mijn wetenschappelijke studie dan ook bewust voor gekozen geen dierproeven te doen. Die wetenschappelijke achtergrond wil ik graag gebruiken in de dialoog die we voeren met politici en wetenschappers. Zo kan ik mij persoonlijk inzetten voor proefdiervrije wetenschap!

***
Welnu, met dat ‘jaren geleden’ valt het wel mee, het kan niet vroeger dan 2007 geweest zijn. En ‘Verwijderen’ op internet kun je wel helemaal vergeten. Nog steeds kun je de sporen vinden waar Christiaan zo van smult: bitterballen, ganzenlever en kalfskroketten.

Je ziet ook in zijn reactie dat hij ‘bewuster is gaan leven’. Dat moet dan nog maar heel kort geleden zijn!
En wat dat dan ook moge betekenen – vegetarisch is het in ieder geval niet, laat staan veganistisch.

In zijn verdediging staat verder dat hij graag de dialoog wil voeren met politici en wetenschappers. Ook dit is nieuw voor mij: ik ben de man nooit eerder tegengekomen, noch bij acties noch bij hoorzittingen-biotechnologie bij dieren. Dat laatste bij uitstek de gelegenheid voor een dialoog met wetenschappers.

Tot slot wil ik hem toch een heel klein beetje helpen in zijn verdediging, al valt dat nu net in het geval van deze keukenprins niet mee. Het is me al dikwijls opgevallen dat dierproeven een heel ander specialisme is dan bio-industrie. Verreweg de meeste activisten vind je op het gebied van verzet tegen de vleesconsumptie. Maar heel heel weinigen zetten zich in voor de proefdieren.

Je ziet dat ook in de Partij voor de Dieren: Marianne Thieme heeft niets met proefdieren. Zij heeft in allerlei clubjes dienst gedaan: Bont voor Dieren, Wakker Dier, Faunabescherming - maar dierproeven zijn haar blinde vlek.
De Partij mag van geluk spreken dat Esther Ouwehand bereid gevonden is zich daarmee bezig te houden. Zij is dan ook als onbeschreven blad de Partij binnengekomen.

Zoals onder vegetariërs en veganisten – in het algemeen – geringe belangstelling is voor proefdieren, zo kun je zeggen dat onder dierproefbestrijders bio-industrie en vleesconsumptie niet de eerste prioriteit zijn.

20 opmerkingen:

  1. Collega Paul Kraaijer - een echte proefdieractivist - maakt van de gelegenheid gebruik Proefdiervrij als zodanig ook nog maar even aan te pakken. Volkomen terecht.

    http://kraaijer-schrijft.blogspot.com/2010/08/nieuwe-beleidsmedewerker-proefdiervrij.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze man lijkt mij gewetensvoller dan Anouk Janssens.
    Dat is duidelijk een carrièrejaagster,
    wier betrokkenheid vooral ligt bij grote huizen, dure hypotheken,ten behoeve van de "kids" en een rijke onsympathieke man.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is ook in Nederland al langer dan veertig jaar bekend hoe ganzenleverpastei wordt gemaakt. Mijn moeder was geen vegetariër, maar weigerde absoluut pâté de foie gras te eten.

    Voor zover ik weet, bestaat de antivivisectiebeweging bijna even lang als de dierenbescherming. Deze bewegingen zijn in de negentiende eeuw opgekomen. Vrouwen hebben er altijd een actieve rol in gespeeld.

    Leuk dat je het nu voor Esther opneemt. Die actie voor haar was heus zo gek nog niet. Binnen het CDA wordt nu ook vóór het partijcongres actie gevoerd tegen welke samenwerking dan ook met de PVV.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Jan: ik zie dat toch (heel) anders. Anouk is een biologe, die in het veld niet op een kantoor thuishoort. Daar komt Van Oort & Van Oort ook nog wel achter. Ze had nooit aangesteld mogen worden door Poefdiervrij. (Maar ze zal wel niet duur geweest zijn.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Erg gemakkelijk van Christiaan om zich er van af te maken dat het een 'jeugdzonde' is.
    Hij zou zo'n recept nu niet meer 'accepteren' schrijft ie.....accepteren? Hij heeft het verdorie gepromoot!!En de kalfskrokketten net zo? Maar misschien wisten ze in Belgie niet wat een kalfje was (Christiaan,een kalfje is dus een baby-koe) en ganzenlever heeft hij helemaal niet bij stilgestaan...je zou van een wetenschapper toch wel verwachten dat ie weet wat een lever is en waar die zit.....
    Ik ben geen wetenschapper,maar weet het wel.....Hij geeft ook niet expliciet aan dat hij dat dierenleed NIET meer eet.Wat een blunder van Proefdiervrij.
    En Anouk....princi[pes zijn blijkbaar niet haar sterkste kant als het geld lonkt.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ter verdediging van Proefdiervrij wil ik toch opmerken dat het ook niet zo heel makkelijk zal zijn aan goede krachten te komen. Ik zei al eerder dat dierproeven zelfs onder activisten het stiefkindje zijn. Dat vang je natuurlijk op door hogere salarissen te betalen. Maar ja, of daartoe de bereidheid bestaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Verreweg de meeste activisten vind je op het gebied van verzet tegen de vleesconsumptie. Maar heel heel weinigen zetten zich in voor de proefdieren.'

    Ik vind het net andersom:-)

    + Jaren leek het internationaal alleen om dierproeven te gaan bij dierenactivisme (SHAC acties, grote betogingen, ...)

    Vleesconsumptie: je noemt dierenwelzijnsorganisaties die spreken zich uit tegen de intensieve veehouderij, maar ze promoten wel degelijk vlees en andere dierlijke producten.

    Er zijn juist maar weinig dierenrechtenorgansiaties/dierenrechtenactivisten die het veganisme (niet gebruiken van dierlijke producten) daadwerkelijk promoten en daar ook actief op inzetten.

    Dierproeven (zeker apen, honden en katten) zijn makkelijker aan het publiek 'te verkopen' (om allerlei redenen), dan bv kippen of koeien.

    Bovendien vraagt het niet direct een persoonlijke inspanning (behalve lid worden, handtekening zetten en dierproefvrije cosmetica/schoonmaakmiddelen kopen) van de mensen zelf ivm als je over dieren in voeding begint, en dus eigenlijk over het consumptiepatroon van de persoon in kwestie zelf...

    Bij dierproeven zijn het altijd 'de anderen'(dierproefnemers, dierenhandelaars, bedrijven...) 'de dierenbeulen', en zijn mensen ook eerder bereid voor zo'n dierendoel te tekenen, lid te worden etc.

    Je zei ook: Zoals onder vegetariërs en veganisten – in het algemeen – geringe belangstelling is voor proefdieren

    Onder veggies en vegans is er zeker niet altijd belangstelling voor dierenrechtenactivisme, en dus ook niet voor proefdieren, maar dat geldt ook voor andere dierenonderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als de vriendin van Christiaan moet me na het lezen van dergelijke blogs en reacties toch iets van het hart. Verder ga ik ook niet de discussie aan. Iedereen oordeelt maar al te makkelijk. Is ook eenvoudig vanuit die ivoren toren waarin iedereen klaarblijkelijk zit. Zelf ben ik al bijna een paar decennia overtuigd vegetarier. Mijn levensstijl heeft Christiaan de afgelopen twee en een half jaar ook beinvloed, waardoor hij anders tegen dingen aan is gaan kijken en andere keuzes is gaan maken.
    Maakte hij dus eerder andere keuzes dan nu? Ja.
    Was het handig om het recept op internet te zetten/ laten staan? Nee.
    Maar dat doet niets af aan de persoon die hij nu is. De juiste man (met het hart) op de juiste plaats. En wanneer jullie écht denken dat iemand niet kan veranderen dan is de ideologie die jullie aanhangen slechts een utopie. Immers; waarom zou je nog vechten voor verandering wanneer je er tegelijkertijd impliciet vanuit gaat dat mensen toch niet kunnen veranderen? Jammer.
    Ik echter kan niet anders dan blij zijn met de man die me thuis altijd de heerlijkste vegetarische gerechten voorschotelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Natuurlijk kan een mens veranderen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jammer dan Ruby dat ik dan nog nergens zo'n heerlijk vegetarisch recept van je keukenprins ben tegen gekomen............

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ilona van den Haspel20 augustus 2010 om 15:45

    Reactie van PROEFDIERVRIJ:
    Het wel of niet vegetariër zijn blijft een persoonlijke keuze. Zo ook voor Christiaan Wittevrongel. Bij de sollicitatie van Christiaan is dit ter sprake gekomen. Deze situatie over de ganzenlever is intern besproken en de uitleg van Christiaan gaf ons geen reden om zijn integriteit in twijfel te trekken.
    Proefdiervrij zet zich in voor de vervanging van proefdieren en Christiaan beschikt over de juiste mentaliteit en wetenschappelijke achtergrond om daarbij te helpen in de functie van beleidsmedewerker.

    Ilona van den Haspel
    Woordvoerder Proefdiervrij

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nou, nou, dierenorganisaties moeten hier niet te licht mee omgaan. Denk dat veel van hun leden, waaronder ikzelf, hier anders over denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Misschien denken ze bij Proefdiervrij dat een proefdier een dier is dat lekker is om te proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan er maar niet met mijn verstand bij dat er mensen zijn die zich zeggen in te zetten voor de dieren,andere dieren gewoon laten doden en opeten.Een organisatie die zich voor dieren inzet,behoren de medewerkers zeker geen dieren te eten.
    Gezwets van persoonlijke keuze hoef je bij mij niet mee aan te komen.Het heeft met mentaliteit te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Serieus, hoe kunnen jullie zoveel onzin schrijven? Blij toe dat niemand deze onzin leest, dat jullie niks beters in je leven hebben te doen dan verschillende mensen af te zeiken is jullie probleem, richt n praatgroep op en val de rest er niet mee lastig!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben het ook met Ruby eens, op het moment dat je niet meer gelooft in verandering, kun je je droom wel opgeven en ben je een simpele Fanaticus.

    Een fanaticus is iemand die niet van gedachten kan veranderen en die niet van onderwerp wil veranderen, aldus Winston Churchill.
    Dat was het eerste gevoel dat de reacties van Stempelientje bij me naar boven bracht.

    Hoewel een dergelijke alertheid betreffende het volgen van het juiste pad bewonderenswaardig is (deed men dat maar wat meer in de landelijke politiek), lijkt mij dat een inhoudelijke discussie over waarom mensen die van eten houden en vroeger wel bepaalde dingen aten, maar nu niet meer - zich wel of niet zouden mogen inzetten tegen dierenleed, meer op zijn plaats is dan maar wat strooien met hatelijkheden.

    Om mijn mening daarover maar eens te uiten: ik vind van wel.
    Proefdiervrij heeft een voorbeeldfunctie.
    Als zodanig is het van belang dat zij laten zien dat verandering op prijs wordt gesteld. En niet wordt afgeschoten.

    Zoals Hank Moody zei: I know you're saving the planet and all, but it doesn't give you the right to be an asshole!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De verdediging van deze man vind ik erg mager: we praten wel over ganzelever...

    Daarnaast is de enige verdienste op dierproefgebied dat hij, zoals hij zegt, in zijn opleiding dergelijke proeven geweigerd heeft.

    De proefdieren zouden gebaat zijn met een kandidaat van zwaarder kaliber.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het is maar goed dat we niet meer in de Middeleeuwen leven,dan was Christiaan nu een hoopje as op de brandstapel.Zelfs in deze tijd zijn er nog landen waar ze er ook wel raad mee weten:stenigen die man! Dit soort uitwassen op internet bevallen me helemaal niet.Barend en consorten:wordt het niet eens tijd om volwassen te worden en een positieve bijdrage te gaan leveren aan de maatschappij? Je inzetten voor dieren:prima,alle achting, maar wel met respect voor mensen en hun privacy.
    Als je dan toch iemand te pakken wilt nemen,wees dan een grote jongen en zet je eigen volledige naam en foto er ook even bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Qoute: "Collega Paul Kraaijer - een echte proefdieractivist"

    Correctie: Een echte AIVD infiltrant!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Grappig eigenlijk hoe er van een mug een olifant gemaakt kan worden. Ik kwam deze blog toevallig tegen. Ik doe mijn profielwerkstuk over proefdieren en proefdiervrije technieken. Ik ben in zekere maten tegen het gebruik van dierproeven. Op dit moment zijn we nou eenmaal nog niet zo ver met de technologie dat we 1 2 3 dieren kunnen vervangen. Medicijnen moeten jammer genoeg nog getest worden op dieren.

    Ik ben, door me zo te verdiepen in het onderwerp, er meer bewust van geworden wat er nu eigenlijk allemaal afspeelt. Ik ben er anders tegenaan gaan kijken. Ik let meer op proefdiervrij producten en ik heb ergens een borrelend gevoel om gewoon IETS te doen tegen die gruwelproeven.

    Een mens kan veranderen. Ik welk opzicht dan ook. Van een atheïst naar een Christen, van 'vleeseter' naar veganist. Wanneer je na een jaar, zeg twee jaar, niet terugvalt in je oude gewoontes, MOET je omgeving wel toe kunnen geven dat je veranderd bent.

    Maar dat is mijn mening.

    BeantwoordenVerwijderen