Respect voor dieren

zaterdag 28 augustus 2010

Proefdieren en Netty (slot)

Het doneren van een grote som geld aan een van de beruchtste proefdiercentra die er bestaan; het zonder overleg doorkruisen van internationale actie van dierenbeschermingsorganisaties tegen dat centrum; het zich voor het karretje van een perverse overheid laten spannen - de vraag is hoe het zover is kunnen komen. Meershoek analyseert dit niet; hij beperkt zich tot een poging de (vele) ontwikkelingen objectief te beschrijven.

Netty WIST - sinds 4 oktober 2000 - van het bestaan van CEECE en is daar ook in een of meer vergaderingen aanwezig geweest.

Maar het departement (Onderwijs) wist ook van CEECE en wilde voorkomen dat het BPRC ten onder ging; de ambtelijke penose wist haar zo te bewerken dat zij zich losmaakte van het CEECE, waaraan o.a. grote Britse namen verbonden waren. (Goodall, Desmond Morris, Attenborough, WSPA e.v.a.)

De organisaties van CEECE vertegenwoordigen honderdduizenden Europeanen. De onbeduidende Sophia Vereeniging is in geen enkel opzicht de juiste representant van deze mensen. Dit is wat Jane Reynolds, een van de leiders van CEECE, aan minister Loek Hermans, liet weten. Aan dovemansoren.

Dat Netty het hart op de juiste plaats heeft – daarover kan geen twijfel bestaan. Helaas compenseert dit niet voor haar tekortkomingen. Dit temeer daar ze al op een leeftijd was waarop mensen normaliter niet gauw onbezonnen stappen zetten.
Ze miste ze m.i. volkomen de competentie om een organisatie te leiden.

Ze wist weinig of niets van hoe dierproeven georganiseerd worden. Het was (en is) ook helemaal het terrein van de Sophia Vereeniging niet. Maar ze had maling aan organisaties die zich daar sinds jaar en dag mee bezighouden, en was blijkbaar door haar bestuursleden – die ook van niets wisten – niet te stoppen.

Ik analyseer het zo dat Netty dierproeven onvermijdelijk acht.

Ze heeft van huis uit enorm respect voor witte jassen, doctorstitels, professoren, kortom: voor alles wat maar status heeft. Ze vindt het prettig in die kringen te verkeren en (vermeend) ‘aanzien’ te hebben. Ze wil in die kringen dan ook best wel een goed woordje voor de proefdieren doen. Komt bij dat ze een uitgesproken hekel heeft aan het activisme van het gepeupel. HAAR weg ziet ze als de enig juiste.

Netty was niet geïnteresseerd in de missie van CEECE. Ze geloofde in haar eigen missie om iets voor de proefdieren te doen – maar niet om de experimenten te beëindigen!

Dat ondanks haar en de Sophia Vereeniging de experimenten op de Rijswijkse chimpansees beëindigd zijn, is een succes van CEECE, maar het einddoel - sluiting van het BPRC - lijkt verder weg dan ooit. Het ontvangt tegenwoordig jaarlijks miljoenensteun van de overheid – zonder daarover enige publieke verantwoording af te leggen.

Overigens kan dit soort dingen bij de Sophia Vereeniging en elders zo opnieuw gebeuren. Dat moet een niet erg geruststellende gedachte zijn, wanneer bijv. iemand overweegt een nalatenschap aan een dergelijke organisatie ten goede te laten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten