Nederland heeft tijdens de CITES-conferentie tegen een voorstel gestemd om de commerciële handel in de ijsbeer te verbieden. Minister Verburg brengt hiermee niet alleen de ijsbeer verder in gevaar, maar lapt tevens de wil van de Tweede Kamer aan haar laars.
De Partij voor de Dieren had met steun van de meerderheid van de Tweede Kamer minister Verburg de opdracht meegegeven zich in EU-verband sterk te maken voor een verbod op de commerciële handel in ijsberen. De Partij voor de Dieren diende de motie in om het voortbestaan van de ijsbeer, dat sterk bedreigd wordt door het smelten van de ijskappen, niet nog verder onder druk te zetten. De minister gaf toen aan weinig mogelijkheden hiertoe te zien, omdat reeds duidelijk was dat de EU als blok tegen dit voorstel zou stemmen.
Het voorstel om de commerciële handel in ijsberen te verbieden werd deze week behandeld tijdens de CITES- conferentie, waar 175 landen afspraken zullen maken over het inperken van de handel in bedreigde diersoorten. Vandaag is duidelijk geworden dat het voorstel voor de hoogste staat van bescherming voor de ijsbeer (het plaatsen op Appendix I) het niet gehaald heeft. Er is echter een nieuw voorstel gedaan, waarmee hetzelfde resultaat bewerkstelligd kon worden. Door de ijsbeer een lager niveau van bescherming te geven (Appendix II) maar hier een nulquotum voor de handel aan toe te voegen, wordt de commerciële handel (en dus jacht) op de ijsbeer alsnog verboden.
Minister Verburg heeft echter tegen dit nieuwe voorstel gestemd. De Partij voor de Dieren vindt dit onbegrijpelijk. Thieme: 'Minister Verburg is aan de Kamer verplicht zich uit te spreken tegen de commerciële jacht op ijsberen. Ze schoffeert de Kamer en laat zien geen greintje mededogen te hebben met een diersoort wiens voortbestaan bedreigd wordt.'
Eeen beetje ijsbeer brengt algauw 450.000 euro op,,blauwe vinvis 80.000 die heeft het ook niet gehaald.
BeantwoordenVerwijderenCommercie gaat voor alles!
Zo jammer dag geld de boventoon voert en medemensen, dieren en natuur daar altijd weer op de laatste plaats komen. Misschien moet 1 van 2 wel uitsterven om misschien wereldwijde ophef te veroorzaken en dat er dan mss toch weer wat meer mensen komen die wel geld minder belangrijk gaan vinden.
BeantwoordenVerwijderenOp 13 maart j.l. bericht ene Mark Hoogstad op vermeend guitige wijze in NRC Handelsblad over het gesol met ijsberen in het kader van de beruchte fokprogramma’s. Opnieuw is Wenen is het uitruilstation, net als vorig najaar het geval was met de orang-oetans uit Artis. Een van de twee Rotterdamse ijsberen is daarheen op transport gezet, terwijl een andere beer vandaaruit op een vrachtwagen naar Rotterdam werd gezet. De dieren zijn tussen 15 en 20 jaar oud.
BeantwoordenVerwijderenHoogstad weet verder te melden, op gezag van de Blijdorpdirectie, dat de soort, net als in het wild, ook in gevangenschap 'min of meer bedreigd' is. Afgelopen jaar werden weliswaar vier ijsbeertjes geboren in Europa, maar zij stierven een voor een binnen enkele weken. Gevolg: steeds minder pooldieren om mee te fokken en om het voortbestaan van de soort te waarborgen.
Tot zover Hoogstad die dit alles kritiekloos de krant in slingert. Een journalist moet ook leven.
Dat ijsberen het in gevangenschap moeilijk hebben, blijkt niet alleen uit het werkwoord ‘ijsberen’ maar ook uit de hoge sterfte van jonge dieren. Een ander geval was Knut in Berlijn die direct na de geboorte werd verstoten.
Wat betekent hier ‘het voortbestaan van de soort’? Aangezien dierentuinijsberen in het wild niet overleven, wordt kennelijk bedoeld het voortbestaan in de dierentuin. Als commerciële attractie. Blijdorp wil in het voorjaar goede sier maken met een berenjong.
Er is geen enkele instantie die deze commerciële exploitatie reguleert. De dieren in een dierentuin zijn vogelvrij. In een klein land als Nederland zijn al 10 ijsberen, hoeveel moeten dat er worden? In Europa 100, wereldwijd leven zo’n 200 ijsberen in gevangenschap.
Minister Verburg heeft zojuist gestemd tegen het voorstel om de handel in ijsberen te verbieden. Uit haar opstelling blijkt ten overvloede dat de soort vogelvrij is.