Respect voor dieren

dinsdag 23 maart 2010

OVP: bijvoeren!

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor het bijvoeren van heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen.

Volgens het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel kan met bijvoeren dierenleed worden voorkomen na de zware winter. Ormel kreeg steun van de VVD, de PVV, Rita Verdonk en de ChristenUnie.  

Ernst Cramer van de ChristenUnie vroeg zich vorige week tijdens het Kamerdebat nog af of bijvoeren niet het einde betekende van de proef met natuurlijk beheer in de Oostvaardersplassen, die nog dit jaar vervroegd wordt geëvalueerd. Maar gisteren stelde Cramer dat ‘voorzichtig bijvoeren’ die evaluatie niet hoeft te verstoren.

Minister Verburg wees erop dat bijvoeren niet past in het experiment. Het sterftepercentage in de Oostvaardersplassen blijft ook dit jaar, ondanks de strenge en lange winter, onder de 30 procent. Volgens een advies van een internationale commissie is er dan geen noodzaak voor ingrijpen. De minister beraadt zich op de motie.

De aanpak van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen ligt bijna iedere winter onder vuur, onder meer door beelden van verzwakte en dode dieren. Eerder dit jaar pleitte de PVV in de Kamer al voor bijvoeren. Andere partijen wijzen erop dat bijvoeren averechts werkt omdat het leidt tot grotere populaties en meer sterfte in de toekomst. Bovendien zorgt bijvoeren voor stress en verstoring van de kuddes, vinden onder meer de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren.

De Kamer riep dinsdag ook Natuurmonumenten op om de kudde Schotse hooglanders op Veluwezoom bij te voeren.

5 opmerkingen:

  1. Zojuist heb ik op de website van de Partij voor de Dieren over de moties gelezen. Ormel, de door anderen op dit blog verguisde CDA'er, zei dat hij met vooraf reguleren van het aantal dieren niet op schieten doelde, maar op immunocontraceptie. Triest dat de CDA-fractie, die voor onmiddellijk bijvoeren pleitte, hierin alleen werd gesteund door de ChristenUnie, de VVD, de PVV en Rita Verdonk. Gelukkig was dit wel een Kamermeerderheid. Omdat het CDA voor het optreden van circusdieren is, valt deze partij voor mij af als partij om eventueel op te stemmen. Van het neoliberalisme van de VVD moet ik niets hebben en van het fascisme van de PVV en ook Trots op Nederland helemaal niets. Volgens mijn dikke Van Dale is fascisme een politiek stelsel dat is gebaseerd op ultranationalistische, autoritaire en onverdraagzame denkbeelden. Trots kun je misschien nog het voordeel van de twijfel geven, maar de PVV echt niet. Ik heb gisteravond op internet het programma van de ChristenUnie bekeken. Hoewel ik het niet voor 100% met deze partij eens ben (wat ik trouwens met geen enkele partij ben), denk ik dat ik op de CU ga stemmen. Deze partij is voor een vrije uitloop voor kippen, voor verkorting van veetransporten, tegen het neoliberalisme en het fascisme en bovendien heel principieel als het gaat om embryoselectie, abortus en euthanasie. Als ik niet stem (wat ook een mogelijkheid is), krijgt een stem van iemand anders op de PVV meer gewicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erica, de CU was volgens mij ertegen dat er beschutting moest komen voor de dieren in de OVP....En als geemancipeerde vrouw zou de CU 1 van de laatste partijen moeten zijn waar jij op gaat stemmen......Maar goed,je mag het natuurljk zelf weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stempelientje, volgens mij verwar jij de CU en de SGP. Vanzelfsprekend zou ik nooit op de SGP stemmen, waarvan vrouwen tot voor kort geen lid mochten worden. De ChristenUnie heeft een vrouwelijke staatssecretaris, thans minister, naar voren gebracht, nl. Tineke Huizinga. Ik heb in het programma van de CU gelezen dat deze partij ook voor een zo diervriendelijk mogelijke visvangst is. Dat van de OVP en de beschutting zal ik opzoeken. Ik kan in geweten alleen stemmen op een partij die voor het onmiddellijk bijvoeren van de grazers in de OVP heeft gekozen. Tegelijk verbiedt mijn geweten mij op een uitgesproken rechtse partij te stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij het doorlezen van het programma van de CU zag ik dat deze partij abortus alleen toelaatbaar vindt als het leven van de moeder in gevaar is. Naar mijn mening moet abortus ook mogelijk zijn na verkrachting en als het zeker is dat het kindje zeer ernstig gehandicapt ter wereld zou komen. De CU is dus ook geen alternatief voor mij. Ik stem daarom niet. Eigenlijk hang ik het anarchisme aan: volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen meer zichzelf dan het volk, zoals Bakoenin zei. Geen mens hoort de baas te zijn over een ander mens. Anton Constandse wijst er wel op dat er milities moeten zijn om te voorkomen dat boeven het voor het zeggen krijgen. Verder horen alle gezonde mensen die hun opleiding hebben voltooid en nog niet bejaard zijn te werken. Arthur Lehning merkte op dat Duits links in 1933 ten onrechte dacht dat het de nazipartij wel weg kon stemmen. Of de PVV valt weg te stemmen, laat ik in het midden. Ik denk dat er meer te bereiken valt met maatschappelijke weerbaarheid, actiegroepen en eventueel burgerlijke ongehoorzaamheid. Politieke partijen laten machtsvorming van personen zien. Afschaffing van de staat is altijd het doel van het socialisme geweest. Er moeten natuurlijk wel bepaalde omgangsregels voor het maatschappelijk verkeer worden vastgelegd. Grond en productiemiddelen horen in handen van de gemeenschap te komen. De heerschappij van mensen over dieren moet worden afgeschaft. Zwakkere mensen en dieren horen te worden beschermd en verzorgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanavond heb ik deze kwestie met een vriend besproken. Door met hem van gedachten te wisselen, ben ik tot de volgende slotsom gekomen. De anarchistische idealen zijn goed, maar voorlopig nog een utopie. Het is belangrijk om een stem tegen Wilders uit te brengen. Op een partij stemmen die tegen bijvoeren van de grote grazers is, is voor mij onbespreekbaar. De ChristenUnie zal het nooit alléén voor het zeggen krijgen, maar uitsluitend in een coalitie terecht kunnen komen met partijen die een minder streng abortusstandpunt hebben. Ook al is het wat opportunistisch: in de huidige situatie is het beste dat ik op de CU stem.

    Ten slotte heb ik uit nieuwsgierigheid die vriend, die bioloog is, gevraagd wat eigenlijk kleine grazers zijn. Dit blijken geiten en schapen te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen