Respect voor dieren

dinsdag 9 maart 2010

Zwitsers dier krijgt geen advocaat

Zwitserse dieren krijgen niet het recht op juridische bijstand van een advocaat. De Zwitsers hebben een voorstel daartoe zondag in een referendum met 70 procent tegen afgewezen.

‘Onze wetten ter bescherming van dieren zijn zo goed dat we geen dierenadvocaten nodig hebben’, zei Jakob Büchler van de Christelijke Volkspartij.
Zwitserland heeft de wettelijke bescherming van dieren twee jaar geleden aangescherpt. Zo is er een verbod op het doorspoelen van goudvissen door de wc en het recht op gezelschap voor eenzame dieren. Hondeneigenaren moeten verplicht op cursus.

Alleen in het kanton Zürich is een speciale advocaat voor dieren benoemd. Hij behandelt jaarlijks 150 tot 200 dierenzaken. Onlangs trad hij in een rechtszaak op voor een snoek. Een groepering voor dierenrechten had een hengelaar aangeklaagd wegens dierenkwelling, omdat hij er wel tien minuten over had gedaan de roofvis binnen te halen. De hengelaar werd vrijgesproken.

Het referendum ging over de vraag of het systeem van Zürich in het hele land moest worden ingevoerd.

3 opmerkingen:

  1. Belabberd. Toch komt het mij voor dat dieren in Zwitserland in elk geval meer rechten hebben dan in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het is een teleurstelling.

    Aan de andere kant betekent het toch ook een niet geringe aandacht voor dierenrechten aldaar.
    Dat geeft toch hoop.

    In een land met een grote farmaceutische industrie! (hoeveel dierproeven?)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan de andere kant heb ik lang geleden een Zwitserse nachtcrème gekocht waarop nadrukkelijk stond vermeld dat deze niet op dieren was getest. Alleen kreeg ik er uitslag van, zodat ik hem niet kon gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen